Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farah från Syrien fick jobb på Lantmäteriet: "Jag vill göra om min karriär med ett nytt språk"

I Syrien jobbade Farah Mirkhan som jurist.
Efter drygt två år i Sverige har hon fått anställning på Lantmäteriet.
– Jag vill göra om min karriär. Utan Arbetsförmedlingen hade jag inte varit här i dag, säger hon.

Annons

Rekordmånga nyanlända runt om i landet är just nu inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Siffran för Gävle är mellan 600 och 700, enligt sektionschef Anna-Karin Hainsworth.

– För oss är det inte rekordmånga. Vi har haft ett ganska jämnt flöde och ligger på samma nivå sedan början av 2016. Hur många som skriver in sig beror till stor del på hur många asylboenden och andra boendemöjligheter som finns i kommunen, säger hon.

Syftet med det två år långa etableringsprogrammet är att nyanlända så snabbt som möjligt ska börja jobba eller plugga.

– Vi träffar alla och gör en etableringsplan där vi enas om hur vägen framåt ska se ut, säger Anna-Karin Hainsworth.

Planen kan innehålla samhällsorientering, arbetsmarknadsåtgärder, praktik och SFI, svenska för invandrare.

Farah Mirkhan Lantmäteriet Arbetsförmedlingen Etableringsprogrammet

– Den första träffen sker så tidigt att 99 procent inte har hunnit börja med SFI. Etableringsplanerna ser väldigt olika ut, de vi träffar är allt från analfabeter till lärare och akademiker, säger Anna-Karin Hainsworth.

Efter fyra års studier på universitetet i Damaskus påbörjade Farah Mirkhan en juristkarriär som Syrienkriget satte stopp för. Hennes man flydde till Sverige och hon själv tog sig över gränsen till Libanon och därifrån vidare till Egypten och Jordanien tillsammans med deras gemensamma dotter.

Efter tre år kunde familjen återförenas i Sverige. Då kände inte dottern igen sin pappa.

– Att börja från början var både lätt och svårt. Men det fanns ingen trygghet där borta, inget bra liv, säger hon.

Farah Mirkhan Lantmäteriet Arbetsförmedlingen Etableringsprogrammet

Redan under den första veckan i Sverige kom hon i kontakt med Arbetsförmedlingen.

– Min första handläggare Tove hade ett snällt ansikte och det kändes rätt från början, säger Farah Mirkhan.

Hon fick hjälp att hitta en förskoleplats till dottern och sedan dröjde det inte länge förrän hon var inskriven i etableringsprogrammet.

– Vi gick igenom min bakgrund, mina studier och hur jag skulle få utbildningen validerad. Jag har jobbat i tio år och nått en viss nivå. Jag vill göra om min karriär med ett nytt språk i ett nytt land, säger hon.

Att språket var nyckeln till framgång visste hon, men SFI-kurserna var fulltecknade och hon fick vänta. När hon blev otålig kom handläggaren med tröstande ord.

– Hon sa: ”Ta det lugnt, det kommer. Vi ska hitta en väg för dig att nå ditt mål”, säger Farah Mirkhan.

Hon studerade svenska på egen hand, med hjälp av appar i telefonen och genom att lyssna på radio.

– Allt var konstigt för mig i början. Jag lyssnade på grannarna och försökte förstå vad de pratade om, säger hon.

Efter sex månader fick hon plats på SFI och samhällsorientering. Hon deltog också i en grupp som åkte runt med buss och gjorde studiebesök på olika platser i Gävleområdet.Ett drygt år efter att hon kommit till Sverige fick hon praktik på sjukhusbiblioteket. I den miljön, där hon var omgiven av det svenska språket, tog hennes egen språkutveckling ett rejält skutt framåt.

Jag kastade bort all engelska ur mitt huvud och pratade bara svenska.

– Jag kastade bort all engelska ur mitt huvud och pratade bara svenska, säger hon.Praktiken följdes av en heltidskurs i svenska som andraspråk som innebar föreläsningar en timme per dag plus självstudier. Hon kände att hon kastade bort sin tid.

– Jag ville få resultat av min etableringsplan. Min man hade gått i programmet i ett halvår, fått praktik och sedan jobb. På Arbetsförmedlingen sa de att det räckte med heltid för mig, men jag sa att jag ville göra mer, säger hon.

Parallellt med kursen i svenska började hon gå en arbetsmarknadsutbildning inom administration och sökte samtidigt jobb – på pappret en aktivitetsgrad på 215 procent.I våras när etableringsprogrammet tog slut fick hon jobb som assistent på Arbetsförmedlingen och när Mitt Gävle träffar henne i augusti gör hon sin andra vecka på sitt nya jobb på Lantmäteriets personalavdelning.

– Nu har jag kommit halvvägs, kan man säga. Mitt mål är att få en tillsvidareanställning här, nu är anställningen tidsbegränsad till ett år, säger hon.

Hon är tacksam för Arbetsförmedlingens insatser och har en tydlig uppmaning till andra nyanlända:

– Missa inte en minut av etableringsprogrammet. Vi är som blinda katter, någon måste öppna våra ögon. Utan Arbetsförmedlingen hade jag inte varit här i dag, säger Farah Mirkhan.

Mer läsning

Annons