Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick stora problem efter överviktsoperation – kvinna dog och Gävle sjukhus får allvarlig kritik

En medelålders kvinna med depressiva besvär fick efter en överviktsoperation problem med sitt näringsintag. Till slut dog kvinnan och nu kritiseras Gävle sjukhus för allvarliga brister.

Annons

Kvinnan genomförde för ett antal år sedan en operation med anledning av hennes fetma och enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, såg kvinnan operationen som en nystart.

Efter operationen ska dock kvinnan börjat må allt mer dåligt psykiskt och hon ska även ha fått problem med sitt näringsintag under de nästkommande åren.

När kvinnan sökte hjälp under 2016 ska hon vårdats både på Gävle sjukhus och inom psykiatrin men skickats hem. Kort därefter tvingades kvinnan återigen uppsöka akuten men kvinnans liv gick då inte att rädda.

En anhörig till kvinnan anmälde händelsen till IVO och har ifrågasatt varför kvinnan skickades hem och menar att de inte tog henne på allvar.

IVO kritiserar nu Gävle sjukhus då de menar att händelsen visat att det inte funnits någon gemensam vårdplan mellan psykiatrin och den övriga vården som kvinnan fått. De kritiserar också bristen på kommunikation mellan kliniker hos vårdgivaren.

Även vårdgivaren har efter händelsen gjort en lex Maria-anmälan och kommit fram till att det funnits allvarliga brister i samband med kvinnans vård och i handläggningen.

Efter händelsen ska det ha genomförts olika åtgärder av vårdgivaren som IVO menar är tillräckliga för att minimera risken för att något liknande sker igen.

FLER NYHETER:

Vädervarning för plötslig ishalka i Gävleborg

Här följer du Gävlebocken live – dygnet runt

För Plus-kunder: Så blir nya stadsdelen på Näringen – ska sätta Gävle på kartan: "Allas ögon kommer att vara på oss"

Insändare: Å-rummet: Det ökar misstanken att kommunen inte drar sig för att köra över all opinion

För Plus-kunder: Uppgifter: Brynäs på jakt efter poängkungen – Vita Hästen bekräftar intresse: "Haft kontakt med flera klubbar"

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons