Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning i Gävle visar att vädret under säsongen kan påverka fruktens lagringstid

Nu pågår försök vid Högskolan i Gävle där man på ett nytt sätt tittar på hur vädret under odlingssäsongen påverkar äpplens lagringsduglighet.
Tuyet Bui är doktorand i biologi och har tidigare deltagit i ett stort forskningsprojekt i Belgien.

Annons

Forskningen som pågår på Högskolan i Gävle ska hjälpa odlare att hitta betingelser som bygger frukters eget försvar mot lagringssjukdomar.

Att det inte är bra att skörda i regn är känt sedan gammalt. Det påverkar hållbarheten på frukten.

Doktorand Tuyet Bui har tidigare deltagit i ett stort forskningsprojekt om fruktfysiologi och mottaglighet för svampangrepp under lagringen. Hon spinner nu vidare på resultaten från pilotförsöken om att det finns det en koppling mellan väderleken före skörden och hur bra frukten kan motstå svampangrepp.

Väderdata samlas kontinuerligt från flera odlingar – i Sverige och utomlands. Sedan gammalt vet odlarna att det inte är bra att skörda i direkt anslutning till regn. Men nu tittar de inte bara tittar på dagrna före skörd utan så långt tillbaka som till hur det var när blomman pollinerades.

Genom att beskära trädet kan frukten lås av mer sol.

Det är bra data för både eko-odlare och konventionella odlare, eftersom färre frukter skulle gå till spillo under lagringen med den kunskapen.

Den sidan på frukten som är mer exponerad för sol blir mer moståndskraftig.

Tuyet Bui har jobbat tillsammas med belgiska forskare och tillsamman med dem upptäckte de att det är skillnad på röda och gröna sidor på frukten. Den röda sidan som är mer exponerad för sol har högre motståndskraft. Genom att beskära träden rätt kan man få in mer sol på frukten.

Men frukten får inte får för mycket sol, det är inte heller bra, enligt Tuyet Bui.

Tack vare det kyliga klimatet i Sverige så är frukten här mindre utsatt för angrepp.

I Sverige är det också förbjudet att använda anti-etylen, ett preparat som gör att frukten åldras långsammare. Inte heller är det tillåtet att använda vaxblad för att frukt ska stå emot svampangrepp bättre och bli tåligare i långa transporter.

Äppelblom. Hur vädret är tidigt på säsongen påverkar även det hållbarheten på frukten.

Projektet som drivs på Högskolan i Gävle påbörjades 2015 och ska pågå under en treårsperiod.

Tanken med forskningen är att man på sikt ska kunna utveckla en app och att odlarna själva ska få koll på vädersituationen och därmed förutsäga lagringskvaliteten hos äpplen och deras benägenhet att undslippa sjukdomsangepp.

Vill du läsa mer? Här är fler artiklar som handlar om trädgård på gd.se

Mer trädgård på instgram: gdtradgard

Läs mer: Gästrikland – som gjort för äpplen!

Helenas hembakta: Äppeltider betyder en god äppelkaka

Mer läsning

Annons