Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuviksparkens orangutangbebis är hona: "Oavsett kön är det jättekul att vi har lyckats hålla den vid liv"

Nu har Furuviksparken kunnat fastställa att sumatraorangutangen som föddes i november förra året är en hona, som de döpt till det indonesiska namnet Indah.
– Det är så här Furuvik vill jobba. Vi vill bevara både värdefulla arter och individer, säger Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken.

Annons

TV: Se klippet med mamman Dunja och hennes unge Indah

I går kunde djurvårdarna på Furuviksparken fastställa att sumatraorangutangen Dunjas cirka tre månader gamla unge är en hona, som de gett namnet Indah. Namnet betyder "vacker" på indonesiska.

Indah är unge till pappa Noang och den 26 år gamla honan Dunja som föddes i Dresden Zoo och kom till Furuviksparken som en del av den europeiska djurparksorganisationen Eazas bevarandeprogram.

Foto: Lunds Universitet.

LÄS ÄVEN: Glädjen spirar på Furuviksparken efter att Naong accepterat sin bebis – se världsunika filmen

Indah är den första ungen av den utrotningshotade arten som fötts i Sverige och överlevt.

– Oavsett kön är det jättekul att vi har lyckats hålla den vid liv. Vi är del av en större helhet som är med och hjälper till att bevara den här arten för framtiden, säger Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken.

Orangutangungar klamrar sig fast vid mammorna i upp till två år och mammorna ammar sina ungar i upp till åtta år, berättar Furuviksparken.

– Det absolut bästa vi kan ge våra djur är att de får egna ungar som de får ta hand om och uppfostra.

Gabriela Saucius är forskare på Lunds Universitet som filmat ungen och följer den i stort sett varje dag:

– Hon kan leda foten till munnen och suga på tårna. Det är nytt senaste veckorna. Hon har bättre koordination. Hon växer och får bätre motorrik. Hon är vaken längre också. De tillbringar mycket tid i boet. Hon leker mycket med mamman och försöker få tag i hennes skägg. Naong får inte komma så nära. När han kommer nära stoppar ofta Dunja honom. Så han får inte pilla på bebisen.

Mer läsning