Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebon Mattias Beijmo prisad för flyktingskildring över Medelhavet: "Öppna för att visa den i Gavlerinken"

Den Gävlebördige Mattias Beijmo prisades under onsdagen för sitt arbete med att visualisera den farliga flykten många flyktingar gjort över Medelhavet.
– Det här är människor vars historier når ut och blir livsöden i stället för siffror och statistik, säger han.

Annons

Tillsammans med journalisten Annah Björk har Mattias Beijmo samlat in data från båtflyktingars GPS-positioner, sms, bilder och chattmeddelanden från de som flytt i gummibåtar över Medelhavet.

LÄS ÄVEN: Mattias Beijmo från Gävle och Annah Björk har skrivit en bok för att ge de drunknade på Medelhavet upprättelse

Insamlingen har skett genom att de varit på plats både på ön Lesbos och i Turkiet. Av detta har de sedan gjort en visualisering där folk kunnat följa människornas flykt över havet.

– Det här är över ett tidsspann mellan 2015-2016 och man kan se de faktiska gummibåtarna med människor i och visualisera sig det utifrån deras gps-data och meddelanden de skickat till människor på land som hjälpt till att guida för att de inte ska dö, säger Mattias Beijmo.

Mattias Beijmo från Gävle och Annah Björk prisades för sin utställning

Visualiseringen har sedan ställts ut under namnet "I am alive" och visats i både Sverige och i USA.

LÄS ÄVEN: Internetkändisen Linn Ahlborg från Gävle prisad som årets raket: "Har skapat en dominerande Youtubekanal"

Under onsdagen fick Mattias Beijmo och Annah Björk utmärkelsen "Årets förnyare" för sitt arbete. Ett pris som delades under Mediedagarna i Göteborg.

– Det är jättekul och det känns viktigt. Det här är människor vars historier når ut och blir livsöden i stället för siffror och statistik, säger han.

Mattias Beijmo beskriver slutprodukten som ett historiskt tidsdokument som han hoppas kan utnyttjas i framtiden.

– Vi kanske kan titta på det här om 40 år och undvika att något liknande händer, säger han.

I och med att visualiseringen är digital ser han gärna att den används i utbildningssyfte och han erbjuder sig att komma till Gävle.

– Den kan visas på skolor eller på jumbotronen i Gavlerinken så vi är öppna att när som helst i utbildande syfte nå ut med de här personernas historia, säger han.

Juryns motivering löd:

När närhetsprincipen inte håller längre behöves storytelling utvecklas för att nå ut med journalistiken. Data blir då ett verktyg för att teckna bilden av hur det verkligen är. Genom interaktivitet och visualisering kan journalistik bli världsunik i ett format som mediekonsumenten är beredd att betala för. Vinnarens användning av GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder beskriver hur farlig flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar är. Vinnaren väcker empati och engagemang, Annah Björk och Mattias Beijmo visar vägen för modern journalistik där berättandet, data och analys är kärnan.

FLER NYHETER:

Var i Gävle vill du helst bo – rösta här

► För Plus-kunder: Brynässtjärnans fina gåva – skänker säsongsbiljetter till BUP: "Jag vill bidra om jag kan"

► Insändare: Min son får inte äta sig mätt i skolan

För Plus-kunder: Sverige utsattes inte för grov kränkning i Gävle hamn – Försvarsmakten: "Ingenting tyder på främmande undervattensverksamhet"

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons