Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna planterar 800 000 vårlökar – hyresgästerna har tyckt till om utemiljön

Många av Gavlegårdarnas hyresgäster anser att utemiljön i bostadsområdet är viktig för trivseln. Det framgår av en enkät som Gavlegårdarna genomfört bland sina hyresgäster.

Annons

Ett steg i att göra utemiljön trevlig är blommor. Därför sätter man under hösten ner 800 000 vårlökar i de olika bostadsområdena i Gävle. Till våren kommer de att blomma vackert.

Det är landskapsarkitekt Michael Bergman och miljöavdelningen på Gavlegårdarna somär initiativtagare till detta projekt. Tillsammans med trädgårdskonsult Gunilla Welin Brook och Trädgårdsinteriör i Gävle AB har man sedan tagit fram förslag på lökar och platser för planteringarna.

Läs mer: Tulpanen – trädgårdens färgglada blickfång i maj

Foto: Gavlegårdarna Nu ska 800 000 lökar ner i jorden.

Utsättningarna av lökarna kommer att skötas av de båda anlitade trädgårdsföretagen med hjälp av personal från Gavlegårdarna.

Först att tittar upp till våren är vintergäcksom blommar i februari-mars. Från och med mars kommer sedan tre sorters krokus och scilla att synas och i april kommer narcisser, pärlhyacinter, tulpaner och kejsarkronor.

Vårens tulpaner som blommade för fullt i Esplanaden i våras.

Mellan maj och juni avslutas vårblomningen med den ståtliga Oreanga Emperortulpanen och den lilablommiga kirgislöken ”Purple Sensation”.

- Vi tycker att det är viktigt att lyssna på våra hyresgästers önskemål om hur de vill uppleva sina utemiljöer, säger landskapsarkitekt Michael Bergman, och just vårblommor på gårdarna är något många har önskat sig.

Mer läsning

Annons