Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacobs film på Estivalen inför Estlands 100 årsdag – hans farmors bror satt i ett ryskt fångläger

Jacob Lundvik har gjort en film om sin farmors bror som satt internerad i ett sibiriskt arbetsläger i sjutton år. På lördag visas filmen på Stadsbiblioteket med anledning av Estlands förestående hundraårsdag.

Annons

Jacob Lundvik har ärvt familjens kreativa ådra. Han har gått filmskola och har ett eget produktionsbolag. Hans farmor Ester Lundvik var en färgstark konstnär i Gävle och hennes bror Ottniell Jürisaar en framstående poet och kompositör i Estland. Båda avled inom loppet av några månader hösten 2014.

Filmaren Jacob Lundvik från Gävle visar ”Tillbaka till frihet” på lördag på Stadsbiblioteket. Filmen handlar om hans farmors bror som satt internerad i ett sibiriskt arbetsläger i sjutton år.

Innan dess lyckades Jacob Lundvik berätta sin farmors brors historia i samarbete med produktionsbolaget Tor-Vision och med stöd av Film Gävleborg.

– Det är något som legat mig nära under hela min uppväxt, säger han.

Ester Lundvik kom arton år gammal till Gävle 1944 som båtflykting. Hon flydde tillsammans med sin mamma Silvi och brodern Harald. Kvar i Tallinn var Ottniell Jürisaar vars talang stod ut tidigt. Han kunde både spela piano och skriva poesi.

– Han sa att det doftade parfym om de tyska soldaterna när de marscherade in i Tallinn, säger Jacob Lundvik.

Men det första välkomnande intrycket bleknade och snart mobiliserades en motståndsrörelse.

Ottniell Jürisaar var en framstående poet och kompositör i Estland

Ottniell Jürisaar gick med i Skogsbröderna som gick i försvar mot både tyskar och senare ryssar. Hela tiden fortsatte han skriva poesi. Skogsbröderna inkvarterades i estniska familjer. Men det kunde vara en falsk trygghet.

– Han låg gömd i en höstack när en pojke i familjen angav honom. Innan han fördes bort lämnade han över det han skrivit till samme pojke och sa: göm det här hos prästen, berättar Jacob Lundvik.

Dikterna blev långt senare en poesisamling, ”On the bridge to nothingness”, som översatts till sju språk.

Ottniell Jürisaar transporterades till Sibirien. Det var ett hårt liv i arbetslägret men han fick ändå utrymme för sin kreativitet. Han spelade och lärde sina medfångar olika ryska sånger och när frigivningen närmade sig erbjöds han ett eget hus.

– Han ville inte stanna, han menade att han inte hade kommit dit frivilligt och ville därför åka tillbaka hem till Estland, säger Jacob Lundvik.

Under alla sjutton år var hans familj i Gävle ovetande om hans öde. I filmen berättar Ottniell Jürisaar sin gripande historia, han visar var han först blev internerad i Tallinn och även gamla kamrater från Skogsbröderna medverkar.

Filmen ”Tillbaka till friheten” är ett av inslagen i temadagen Estival på Stadsbiblioteket på lördag 17 februari. Det är en uppföljning av den utställning som anordnades för fyra år sedan om den flyktingbåt med tusen estländare som kom till Gävle i oktober 1944. Den här gången handlar det om integrationen. Något som är brännande aktuellt även i dag.

Klipp från Gefle Dagblad 4 oktober 1944.

Totalt var det 30 000 estländare som flydde. Många närde en dröm som aldrig kom i uppfyllelse. Först 1991 blev Estland självständigt från det ryska oket. Det som skulle bara vara en tillfällig fristad blev beständig. Vad betydde det för det estniska särdraget och kulturen?

Två kvinnor ur andra generationen berättar under temadagen om sina erfarenheter.

Invigningstalar gör Kristel Engman från den estniska ambassaden. Dessutom ska Gefle Dagblads journalist Helen Granditsky läsa ur sin bok ”Stenen utanför Leningrad” om ingermanländskan Anna Vesterinen som kom tillsammans med estländarna till Gävle.

Jacob Lundvik är tredje generationens invandrare. Han har alltid varit medveten om sina rötter.

– Vår familj åkte flera gånger till Estland och farmors bror kom också hit och hälsade på. Han var spännande men kunde vara väldigt bestämd. Han hade stort svart hår och min lillasyster var alltid lite rädd för honom, hon kunde gömma sig under bordet när han kom, säger Jacob Lundvik med ett skratt.

Fakta: Estival 2018

När: lördag 17 februari 12.00-15.00

Var: Stadsbiblioteket

Moderator: Mattias Kjellin

Utställning: Båtflyktingarna 1944

Ur programmet:

Kristel Engman, Estlands ambassad, invigningstalar.

”Tillbaka till friheten”. ”Min farmors bror och hans fångenskap och liv i Estland.” En film av Jacob Lundvik.

Helen Granditsky om sin bok ”Stenen utanför Leningrad”. Ingermanländskan Anna Vesterinen kom med samma båt som estländarna till Gävle.

Eva Pärt-Enander och Marianne Hultman, andra generationens estländare, berättar ur ett kvinnoperspektiv hur de upplevde integrationen.

Den 24 februari firar Estland sin 100-årsdag.

Mer läsning

Annons