Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Äppelträdet är fällt – men som symbol står det kvar

Kulturredaktör Kristian Ekenberg om att sagan nu är över för Sofiaparkens berömda äppelträd.

Annons

Efter de stora proportioner som striden för äppelträdet i Sofiaparken har fått, hade jag nästan väntat mig att se orcher med stora yxor hugga ner det, med enter som förgäves tar strid.

Som i JRR Tolkiens ”Sagan om ringen”, med andra ord. När Isengårds härskare Saruman skövlar den stora skogen för att bygga krigsmaskiner.

Läs mer: Se livesändningen om det fällda äppelträdet

Som symbol är det svårare att fälla äppelträdet i Sofiaparken.

För att skapa sin bad guy, och illustrera Sarumans väg från ljus till mörker, valde Tolkien att göra honom till en trädfällare.

Nu är verkligheten i Gävle förstås mer komplicerad än i Midgård, men exemplet ger en antydan om vilka bilder kommun och byggherre har haft att brottas med efter att det blev känt att det skyddsvärda äppelträdet måste bort för att ge plats för bostäder.

En tröst för dem som har kämpat, kanske – eller så känns det blott som ett hånfullt tröstpris.

Trädet har fått stå kvar längre än vad man först kunde tro, när processen drog ut i månader och år. Men tiden som tickar är inte ett bra tecken i Gävle. För exemplen är flera på hur tiden används för att sänka det kontroversiella i glömskans dimma. Vänta ut protesterna och smyg sedan fram när media och allmänheten riktat blicken åt annat håll.

I detta fall har dock engagemanget för äppelträdet inte pyst ut. Trädets väktare har varit uthålliga.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Äppelträdet är nu fällt, men kommer att leva kvar i Apolonija Šušteršičs konstverk ”Grannar och medborgare” vid Gavlehov, där det berömda trädet ympats i tre nya träd. En tröst för dem som har kämpat, kanske – eller så känns det blott som ett hånfullt tröstpris.

Äppelträdet är inte det enda träd vars fällning debatteras i Gävle, och även om det är borta nu, kommer det att finnas kvar som symbol i den fortsatta debatten om hur grönytorna försvinner ur Gävles stadsmiljö.

Och som symbol står det kanske stadigare än någonsin.

Läs mer: "Grannar och medborgare" är nu invigt

Mer läsning

Annons