Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Beckman: Min dag på GD – eller var fanns de röda fanorna?

Ett medieföretag är inte som vilket företag som helst utan en vital del av att upprätthålla och värna demokratin i samhället. Det är inte någon statshemlighet att jag har haft – och kommer att ha i framtiden – synpunkter på journalistiken såväl nationellt som lokalt.

Annons

Det är också en del av ett demokratiskt samtal, att alla frågor kan debatteras i samhällsdebatten. Det är alltid är självklart för mig, även om det för stunden kan vara ansträngande och orsaka lite rabalder.

För mig var det självklart att tacka ja till Anna Gullbergs inbjudan att vara prao på GD en dag som journalist. Det är alltid bättre att prata med varandra än om varandra.

Efter ett möte med Anna Gullberg så följde jag med reporter Annakarin Björnström till Högbo Bruk. Där träffade vi Cecilia Hed, en specialistsjuksköterska från Sandviken som håller på att träna till nattvasan. Cecilia hade åkt imponerande 2.5 mil på förmiddagen när vi träffade henne. Annakarin hittade den intressanta lokala vinkeln på längdskidåkning som hon arbetar med för en kommande artikel. Det är lokaljournalistiken när den som är bäst – att hitta den lokala vinkeln och förklara det för oss läsare. Riksnyheter kommer alltid att nå oss men lokala nyheter är det som lockar mig mest– och just därför är det så viktigt med skickliga lokala journalister.

Morgonmöte på redaktionen.

Ett modernt mediehus som är igång dygnet runt i alla kanaler är inte som gårdagens morgontidning där alla som bor i vårt utgivningsområde läste samma tidning. Idag kan alla skapa sin egen nyhet och vi som är samhällsintresserade kan kommunicera via sociala medier. Här prövar vi oss fram, både förtroendevalda och mediehus. Vi lever trots allt i symbios med varandra.

LÄS OCKSÅ: Anna Gullberg: Bussige Beckman, inte samma som på Twitter

Det stående(!) morgonmötet som GD:s redaktion hade i morse blev kanske lite ansträngt med mig närvarande, men jag saknade ju den röda fanan och ordergivningen till redaktionen från Sveavägen 68 – i alla fall fanns det säkert en och annan på redaktionen som trodde att jag trodde det.

Sanningen är att jag alltid har respekterat lokala journalister och ser dem som viktiga företrädare för allmänheten. När jag pratar med en journalist på GD så är det till Gävleborna jag pratar genom reportern. Den bilden av en professionell redaktion har stärkts idag efter min prao. De viktiga frågor som jag och Anna Gullberg diskuterade om framtiden för media kommer jag att ta med mig i arbetet i riksdagen. Vi kommer bland annat besluta om public service roll i framtiden i förhållande till de fria och oberoende kommersiella medierna.

Reporter Annakarin Björnström ute på jobb i Högbo.Foto: Lars Beckman

Lars Beckman

Praoelev på Gefle Dagblad och riksdagsledamot för Moderaterna

Mer läsning

Annons