Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löneökning sår split bland lärare: "Skapar klyftor"

En löneökning på flera tusen kronor för vissa, och noll för andra.
Lärarlönelyftet har skapat dålig stämning i många lärarrum.
– Det skapar klyftor bland lärare, säger Martin Hofling på Lillhagsskolan.

Annons

För en tid sedan fick lärarna i Gävle veta om de får ta del av lärarlönelyftet eller inte. Drygt hälften fick 2500 kronor extra på lönen. De övriga blev utan.

– Första dagarna var det locket på. Ingen sa någonting, säger idrottsläraren Martin Hofling.

Att berätta om man fått eller inte fått ta del av pengarna är känsligt, tycker både han och kollegan Cecilia Wallén. De är kritiska till att inte alla lärare får ett lönelyft och till att det bara kom ett besked, ingen motivering.

– Just att inte riktigt veta varför man inte fick, det är känslan många tar med sig, säger Cecilia Wallén.

– Just att inte riktigt veta varför man inte fick, det är känslan många tar med sig, säger Cecilia Wallén.

Även på Andersbergsskolan har lärarna talat tyst om satsningen. Mia Gussman och Helen Olsson tycker att fördelningen känns godtycklig när det finns många som uppfyller kriterierna.

– Klart det splittrar arbetslaget på en skola, säger Mia Gussman.

Läralönelyftet är ett statsbidrag som betalas ut enligt vissa kriterier. Endast legitimerade pedagoger kan komma ifråga, och i snitt ska summan ligga på mellan 2500 och 3500 kronor i en kommun eller på en friskola. Det går alltså inte att dela ut pengarna som arbetsgivaren vill.

Olyckligt att många blev utan, tycker Anna Söderlund, ordförande för Lärarförbundet.

– Det finns många duktiga lärare som också borde ha fått. Alla lärare behöver ett uppsving, inte bara de som är allra skickligast på sitt yrke, säger hon.

Från arbetsgivarsidan ser man också problem. Det var en tuff uppgift för rektorerna att välja ut vilka på skolan som skulle få del av pengarna.

– Det kändes fruktansvärt. Det var en omöjlig uppgift och det har inte varit någon bra stämning alls, säger Anna-Karin Eriksson, biträdande rektor på Vallbacksskolan.

På Jernvallsskolan i Sandviken har det varit "knäpptyst" sedan personalen fick sina besked om lönelyftet. Det säger läraren Sveneric Freijd.

– Uppgivenheten syns tydligt hos vissa. Varje morgon brukar jag gå ner i personalrummet och dricka kaffe och prata litegrann. Den här veckan har det inte varit någon där.

Och även för den som har fått pengar är framtiden oviss. Staten betalar ut lönen de kommande två åren, men därefter är det inte säkert vad som händer.

– Jag tycker att staten skulle ha haft som villkor att om kommunerna får pengar måste de själva skjuta till egna medel, säger Anette Almström Kovacic, Lärarförbundets ordförande i Sandviken.

Martin Hofling och Cecilia Wallén är missnöjda med hur satsningen har skötts.

I Älvkarleby missade kommunen att söka bidraget i tid. Nu hoppas de få del av pengarna ändå, men hittills har Skolverket hållit hårt på att första november var sista ansökningsdatum.

Men oavsett hur det blir har lärarna fått sin löneökning.

– Det får vi stå fast vid även om vi inte får statsbidrag, säger skolchefen Ola Johansson.

Också Tomas Hartikainen, chef för utbildningsförvaltningen i Gävle, tycker att satsningen borde ha utformats på ett annat sätt. Bidraget kunde ha fördelats utifrån ett socioekonomiskt perspektiv, där kommuner med lägre betyg bland eleverna, lägre utbildningsnivå och färre utbildade lärare fick mer pengar.

– Det är viktigt att komma de skolor till del som har de största behoven. Varför ska inte Gävleborgs kommuner få mer, som har låg måluppfyllelse? Det hade varit rimligt, menar han.

Som det blev nu har Martin Hofling och Cecilia Wallén på Lillhagsskolan svårt att se några fördelar med reformen.

– Det är aldrig fel med tillägg på lönen. Men det här var fel sätt, säger Martin Hofling.

Fakta: Så fördelade kommunerna pengarna

Hofors, 2,25 miljoner

Omkring 25 procent av lärarna och förskollärarna i kommunen har fått pengar, spannet ligger mellan 1500 och 5000 kronor. Tio procent av satsningen har gått till förskolan.

Ockelbo, 1,05 miljoner

Av omkring 50 lärare som uppfyllt grundkriterierna har 19 fått ett lönepåslag. 15 lärare har fått 2500 kronor och fyra lärare har fått 4500 kronor. Tio procent har gått till förskolan.

Gävle, 25,5 miljoner

53 procent av de legitimerade lärarna har fått del av pengarna. Tio procent av kommunens förskollärare och fritidspedagoger har fått en löneökning. Alla har fått 2500 kronor.

Sandviken, 10,45 miljoner

Samtliga som fått del av pengarna fick 2500 kronor. GD har frågat kommunen hur många som berördes men inte fått svar.

Älvkarleby, 0 kronor

Kommunen missade att söka i tid. Men 32 lärare och fem förskollärare har ändå fått löneökningen, på någon av de tre nivåerna 1800, 2500 och 3100 kronor. Kommunen tar tills vidare pengar ur egen ficka.

Mer läsning

Annons