Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat ska vara glädje – på Selggrensgården får måltiden en guldkant

På livets höst kan samvaron kring måltiden minna om ett tidigare liv. God mat och gott prat i en iordningsställd och rogivande miljö skänker välbefinnande. Så tänker Carina Roos och Lise Lott Smedlund som prisats för sitt arbete vid Selggrensgården.

Annons

Bland tallarna på en höjd i Strömsbro ligger vård- och omsorgsboendet som för sjutton år sedan genomgick en omfattande restauration. En helt ny byggnad tillkom och det gamla vårdhemmets innandöme blåstes ut och gjordes om.

Här finns 62 lägenheter fördelade på sju boenden. Varje boende har ett mottagningskök och en matsal med plats för nio. I köket tas maten emot från Sodexos storkök i Sätra och piffas till. Kanske steks den en extra gång i smör och dekoreras med en persiljekvist. Stor omsorg läggs kring dukning. Servetter, ljus och lämplig musik skapar hemkänsla.

– Måltiden är en gratis aktivitet som med enkla medel kan göras till en trevlig stund. Men det viktiga är bemötandet, vi skriver kontrakt med målet att tillgodose varje kunds individuella behov och önskemål, säger Lise Lott Smedlund.

En ny metod gör att passerad mat får samma utseende som riktig. Till vänster lax, potatis och grönsaker. Till höger timbaler som givits en aptitlig form.

Varje människa är unik, ålder är bara en siffra,

– Varje människa är unik, ålder är bara en siffra, säger Carina Roos.

Att få fungerande måltider gör arbetet även enklare för de 55 anställda. Hänsynsfullt bemötande är viktigt för att personligheten tillvaratas oavsett grad av demens. Carina Roos berättar om demensförbundets kalender med 365 samtalsuppslag, ett tips för varje dag.

– Målet är att våra kunder ska gå från matbordet och känna att de haft en trevlig stund, säger hon.

Bordsplacering, vem som passar att sitta tillsammans med vem, är viktig och på varje boende finns ett kostombud som snappar upp individuella önskemål.

Det långsiktiga arbetet på Selggrensgården har spridits. White Guide Senior, som är omsorgsboendens motsvarighet till den välkända restaurangguiden, gjorde ett nedslag i Strömsbro i början av året för att bedöma måltidens kvalitet.

I maj fick Carina Roos och Liselott Smedlund veta att de nominerats bland tio andra till priset årets boendechef.I mitten av september genomfördes den gastronomiska galan i Göteborg med bland annat krögaren Leif Mannerström som prisutdelare och Tina Nordström som konferencier. Det blev till slut en femteplats för paret från Strömsbro.

– Men vi kände oss redan som vinnare, bara att bli nominerad räckte. Det här blev ett kvitto på att vi tänker rätt och nu vill vi fortsätta utvecklas, säger Lise Lott Smedlund.En egen kock är inte längre ett önskemål. De är mycket nöjda med samarbetet med Sodexo som erbjuder fem måltidsalternativ varje dag. Däremot skulle det sitta fint med ett tillagnings­kök i anslutning till den stora samlingssalen.

– Klimathotet och mat­svinn är något vi vill fokusera på. Dessutom introducera mer vegetariska alternativ, även om våra kunder inte direkt tillhör vegogenerationen, säger Carina Roos.

På Selggrensgården har skolelever drivit kafé under sommarlovet. I samarbete med svenska för invandrare, SFI, har mat från bland annat Thailand, Kina, Portugal, Eritrea och Somalia serverats. Varje fredag kommer enheten för dagligt arbete, EDV, och bullar upp med schackrutor, brysselkex och annat gofika som de själva bakat. Och bland kunderna finns en egen grillmästare som bjuder på korv och bröd utomhus med jämna mellanrum.

Det är inte svårt att förstå att Selggrensgården är ett populärt boende.

– Men vi har mycket arbete framför oss. Nu gäller det att behålla platsen i White Guide och kanske rentav förbättra den, säger Lise Lott Smedlund.

Mer läsning

Annons