Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild vinter ger massavedsbrist på BillerudKorsnäs

Till följd av den blöta och milda vintern råder just nu brist på massaved hos BillerudKorsnäs. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons

Skogsmaskiner kan inte användas i vissa områden för att marken inte frusit. Virkesflödet har också minskat, eftersom skogsbilvägnätet inte går att använda fullt ut.

För att minimera effekterna av bristen på massaved har BillerudKorsnäs ändrat sammansättningen i receptet för sin massa.

– Vi har möjligheter att förändra produktmixen i vår produktion för att optimera virkesåtgången. Detta är något vi ser över varje dag men som vi nu gör ur perspektivet att hushålla med veden, speciellt lövved. Till anläggningen i Gävle har vi också importerat eucalyptusflis från Sydamerika, vilket är något som utvärderats för att kunna användas i sådana här situationer som historiskt dyker upp med 5-10 års mellanrum, säger Uno Brinnen, Skogsdirektör, BillerudKorsnäs i ett uttalande.

Det är för tidigt att säga hur länge situationen kommer att hålla i sig, men enligt nuvarande bedömning väntas bristen försämra företagets resultat för det första kvartalet 2018 med 80-100 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons