Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny strid om planerna för Valbo köpstad – kan innebära slutet för mjölkgården

Gävle kommun återupptar nu planarbetet för en utbyggnad av Valbo köpstad. Det kan innebära slutet för mjölkproduktionen på Ängsbergs gård. Men partierna är långt ifrån eniga. Både alliansen och de rödgröna är splittrade.

Annons

Gefle Dagblad berättade för ett år sedan om Valbo köpstads planer på att växa ytterligare på den södra sidan om E16 .

Tv-inslaget: Så här sa familjen Wretblad, som driver Ängsbergs gård, för ett år sedan

Kommunens arbete med att ta fram en detaljplan som reglerar hur bebyggelsen får se ut startade redan för cirka tio år sedan. Då var det meningen att Ikea skulle öppna ett nytt varuhus där. Men 2013 backade möbeljätten från planerna och sedan dess har planarbetet legat på is.

Läs mer: Beslut om Valbo köpstads utbyggnad skjuts upp

Men nu vill Coop mitt, som äger köpstaden, att arbetet ska återupptas. Enligt chefen Anders Stake finns det flera företag som är intresserade av att driva affärsverksamhet där, även om han ännu inte vill avslöja vilka.

– Men det är intressenter som inte finns i Gävle kommun i dag, säger han.

Valbo köpstad består i dag av cirka 40 000 kvadratmeter handel. Det finns utrymme att bygga ytterligare 19 000 kvadratmeter inom gällande detaljplan, men det är inte tillräckligt för de nya intressenterna, enligt Coop mitt.

På tisdag ska politikerna i Gävles kommunstyrelse därför godkänna att arbetet med den nya detaljpanen återupptas. Men frågan är lika infekterad nu som för tio år sedan.

Orsaken är att utbyggnaden av köpstaden är tänkt att ske på jordbruksmark som nyttjas av Ängsbergs gård. Där finns 50 mjölkkor och dubbelt så många ungdjur och tjurar. 440 000 liter mjölk produceras varje år till Gefleortens mejeri, liksom spannmål, kött och potatis.

Lantbrukaren Bo Wretblad har länge kämpat mot kommunens planer.

Men undan för undan har köpstaden knappat in på åkrarna. Om de nya planerna söder om Valsjöbäcken blir verklighet hamnar köpladorna bara ett 20-tal meter bakom gödseltunnan. Totalt är det tänkt att handelsområdet ska växa med 12,5 hektar mark.

– Det skulle innebära slutet för vår mjölkproduktion, säger David Wretblad, sonen i familjen.

Läs mer: DEBATT: Att lägga handel på jordbruksmark är inte bra markanvändning

De har förgäves försökt få kommunen att stoppa planerna.

– Men de för inte ens dialog med oss längre. Jag tycker att det är konstigt.

Själv spår David Wretblad en utveckling där näthandeln tar över allt större marknadsandelar från köpcentren.

– Om man tittar tio år framåt tror jag inte att vi kommer att åka till fysiska affärer som i dag. Tyvärr kommer jordbruksmarken redan att vara förstörd då, säger han.

Valbo köpstad har tecknat ett avtal med markägaren Bergvik skog om att köpa marken när kommunens detaljplan är klar, vilket kan ta ett år. Tills vidare får familjen Wretblad nyttja åkermarken avgiftsfritt.

C, MP och V skrev i veckan en gemensam debattartikel om att de är emot utbyggnadsplanerna. Även SD deklarerade snart samma inställning . Men tillsammans har partierna bara 4 av 13 platser i kommunstyrelsen och kan alltså inte stoppa planerna på egen hand.

Ann-Helen Persson, C, är ledamot i kommunfullmäktige där detaljplanen slutgiltigt måste godkännas. Hon framhåller att andelen jordbruk i Sverige har halverats under de senaste tio åren. I Gävle kommun återstår nu endast sju mjölkbönder.

– Och just på den marken ska vi bygga! Vi borde kunna hitta andra platser. Bönder och lantbrukare är också företagare som genererar arbetstillfällen, inte bara på gården utan vidare i förädlingskedjan, säger hon.

Men hennes allianskollega, Liberalernas kommunalråd Helene Åkerlind, försvarar en utbyggnad av köpstaden.

– Redan när vi antog översiktsplanen för kommunen pekade vi ut två huvudområden där vi kan tänka oss att skjuta till mark för handel. Det är Valbo och Hemlingsby köpcentrum, säger hon.

Men hur ser du på att Ängsbergs gård kan tvingas ge upp sin mjölkproduktion?

– Som jag sa, vi har utsett två huvudområden för handel. Det har vi redan sagt ja till. Så det här är ingen ny fråga, säger Helene Åkerlind.

Läs mer: Valsjöbäcken går före Valbo köpstad

Mer läsning