Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens krav för att sälja Läkeroltomten: "Merparten av de lägenheter som byggs ska vara hyresrätter"

Den rödgröna oppositionen i Gävle är splittrad om framtiden för den nedlagda Läkerolfabriken. Medan V vill att Gavlegårdarna ska behålla tomten sluter S upp bakom idén att sälja till det privata företaget Magnolia – med villkoret att merparten av de lägenheter som byggs där ska vara hyresrätter.

Annons

Kommunledningen går vidare med planerna på att Gavlegårdarna ska sälja Läkeroltomten som det kommunala bostadsbolaget köpte för 53 miljoner kronor av Cloetta efter att godisfabriken hade lagts ner.

Läs mer: Därför tvingas Gavlegårdarna sälja Läkeroltomten – privat aktör vill bygga dubbelt så många lägenheter där

Läkrolfabriken har stått tom sedan den bommade igen vid årsskiftet 2013/2014.

Det var meningen att Gavlegårdarna skulle bygga 500-600 nya lägenheter där ihop med andra, privata aktörer. Merparten skulle vara hyresrätter.

Läs mer: Gavlegårdarnas plan för Läkeroltomten: 600 bostäder

Men sedan den börsnoterade fastighetsutvecklaren Magnolia visat intresse för att köpa hela tomten har kommunledningen nu låtit en konsult göra en värdering inför en eventuell försäljning.

När Gefle Dagblad begärde att få ta del av värderingsrapporten, som blev klar i förra veckan, valde kommunen att sekretessbelägga de delar där det framgår vad fastigheten är värd. "Ett offentliggörande av samtliga uppgifter i värdeutlåtandet skulle kunna påverka möjligheterna till slutförandet av en eventuell försäljning av markområdet negativt vad gäller i första hand prisbild", står det i beslutet.

Enligt kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, så beskrivs tre olika scenarier i rapporten där tomten bebyggs med antingen 550, 700 eller 900 lägenheter. Ju fler bostäder, desto mer kan kommunen ta betalt för tomten.

– Huvudspåret är att bygga många bostäder så fort som möjligt, gärna högt och tätt, säger hon.

Det är en linje som Jörgen Edsvik, S-kommunalråd i opposition, sluter upp bakom. Enligt honom vill Magnolia bygga 700-1 000 lägenheter på tomten, alltså upp emot dubbelt så många som Gavlegårdarna, och dessutom i en snabbare takt.

– Jag tycker att det är ett intressant spår som är värt att titta vidare på, säger han.

Men han tillägger att det är ett krav från S sida att huvuddelen av de lägenheter som byggs där ska vara hyresrätter. Inger Källgren Sawela sa i förra veckan till Gefle Dagblad att kommunen inte kan ställa sådana krav på privata byggherrar. Men Jörgen Edsvik håller inte med.

Läs mer: Kommunalrådet om den akuta bostadsbristen i Gävle: "Om fem år är vi i fas"

– Det kan vi visst kräva, men jag vet inte exakt hur man löser det juridiskt, säger han.

De tre rödgröna partierna och alliansen har en överenskommelse över blockgränsen kring bostadspolitiken i Gävle. Men V motsätter sig att Läkeroltomten säljs till Magnolia. Partiet vill att Gavlegårdarna behåller huvudansvaret för området, men att tomter styckas av för försäljning till flera olika aktörer för att skapa en mångfald i arkitektur och boendeformer. Jörgen Edsvik anser att det är att gå emot överenskommelsen.

– Jag har ställt frågan till Vänsterpartiet om de fortfarande är med där, säger Jörgen Edsvik.

Men Gin Akgul Hajo, V- kommunalråd i opposition, tycker inte att hennes parti har brutit något löfte.

– Överenskommelsen handlar om att vi ska bygga i Gävle och det har vi inte backat ifrån, säger hon.

Läs mer: DEBATT: Låt Läkeroltomten präglas av mångfald

Kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M, poängterar att hon inte utesluter några möjligheter. Det kan bli som V vill eller att hela området säljs till ett eller flera företag.

– Värderingsrapporten analyseras just nu, sedan får vi ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger hon.

En eventuell försäljning måste först godkännas av kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons