Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Person med allvarlig psykisk sjukdom nekas hjälp – fallet Lex Sarah-anmält

En person som anses lida av en allvarlig psykisk sjukdom har nekats hjälp av både Gävle kommun och Region Gävleborg. Det framkommer i en Lex Sarah-anmälan av ett assistansbolag som inte längre kan ge den vård som personen behöver.

Annons

Ett assistansbolag i Gävle har Lex Sarah-anmält att de inte längre kan upprätthålla den kvalitet i vården som en person med allvarlig psykisk sjukdom är i behov av.

Trots detta tänker varken Gävle kommun eller Region Gävleborg betala en psykiatrisk utredning, enligt anmälan.

– Vi måste nu utreda varför man inte vill betala för vård som en människa absolut behöver, säger Ola Hålén, vice vd på bolaget, till Nyhetsbyrån Siren.

Några dagar innan personen skulle genomgå en neuropsykiatrisk utredning och behandling i Bollnäs ska assistansbolaget ha fått beskedet att varken kommun eller landsting ville betala för utredningen och inte heller psykiatrin vid Gävle sjukhus hade möjlighet att ta emot personen.

– Alla inblandade myndigheter var överens om att vården var nödvändig, men av någon anledning ville man inte betala. Jag vet i dag inte varför det blev så, säger Ola Hålén till Nyhetsbyrån Siren.

Frågan ska nu utredas internt och Ola Hålén vill även att Inspektionen för vård och omsorg ska klargöra hur långt uppdraget går för utförare av personlig assistans.

– Vi måste veta var ribban ska ligga. Ska personliga assistenter kunna bedriva avancerad vård? Jag kan väl knappast tro det, säger Ola Hålén.

Enligt Lex Sarah-anmälan blev konsekvensen att personen tvingades vara kvar i sitt hem med enbart personlig assistans samtidigt som personens tillstånd var mycket allvarligt.

FLER NYHETER:

Stort polispådrag i Forsbacka – hotfull man gripen

För Plus-kunder: Särbegåvade barn behöver mer utmaningar i skolan – 15-åriga Li: "Om det är väldigt lätt tappar jag intresset helt"

Insändare: Finns det statistik över cancer orsakad av Tjernobyl?

För Plus-kunder: Villor i Forsby översvämmade: "Nu är det är bara att riva upp golven"

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons