Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regina flyttade till Valbo som barn– nu kan hennes kusin bli president i Liberia

De växte upp tillsammans och lekte som barn, men sedan skildes deras vägar åt. Hon hamnade i Valbo, han blev en fotbollslegend. Nu håller hon tummarna för att hennes släkting ska väljas till president. På tisdag är det val i Liberia.

Annons

Det är tredje gången gillt som George Weah kandiderar till presidentposten. Kanske har det liberianska folket nu insett hans kvaliteter som politiker och inte bara tänker på honom som en världsberömd fotbollsspelare.

George Weah är den första afrikan som slog igenom i europeisk fotboll. Flerfaldig mästare i tre länder och utsedd till världens bäste spelare 1995. Han var en viktig spelare i italienska Milan under fem år, gjorde 46 mål och låg bakom två mästartitlar. En föregångare i den rödsvarta tröjan till Zlatan Ibrahimovic.

– Vi ska höras på telefon innan det är dags. Jag tänker önska George lycka till och säga att han ska ta hem det här nu, skrattar Regina Weah.

Regina och George är tremänningar, eller second cousins. De första barndomsåren hemma i Liberia tillbringade de ofta tillsammans. Ibland handlade det om fotboll och tidigt stod det klart vilken talang George var. Vi andra hade ingen chans, skrattar Regina.

Under fem år ledde George Weah det italienska fotbollslaget Milan. Här har han lurat Göteborgs Jonas Olsson under en match i Champions League i oktober 1996 på San Siro. Milan vann matchen med 4-2.

När hon var elva år kom hon till Lund i Valbo tillsammans med sin mamma och hennes nye svenska man. Regina minns den 20 september 1977 när hon klev av planet i sina afrikanska kläder och mötte den svenska höstkylan.

– Jag var nog den första och enda svarta personen i Valbo. Jag kom ihåg hur alla samlades runt omkring mig och ville ta på mitt hår. Men ingen var ovänlig. Jag blev mycket väl mottagen när jag började i femman på Sofiedalsskolan.

Regina tog studenten, fick egen lägenhet och gillade utelivet i Gävle. Hon var en återkommande gäst på Dollhouze och Fontaine som Gävles inneställen då hette.Sedan följde femton år i Göteborg innan hon flyttade hem till staden och mannen i sitt hjärta.Under de här åren har hon följt sin tremännings karriär på avstånd. Först hans framgångar på fotbollsplanen, sedan hans strävanden som politiker. För några år sedan återupptogs kontakten.

De följer varandra genom sociala medier och har pratats vid på telefon några gånger. Just nu är han strängt upptagen av sin presidentvalskampanj, men Regina får insidesinformation från andra gemensamma släktingar.

Valaffisch och en bild på George Weah under ett valmöte i huvudstaden Monrovia.

Liberia är ett fattigt land som slitits sönder av flera års inbördeskrig. På senare år har demokratin vunnit mark och det politiska klimatet blivit bättre. Två gånger har George Weah utmanat den sittande presidenten Ellen Johnson-Sirleaf och förlorat.

– George har förklarat sitt program för mig. Han vill satsa på fria skolor, utbildning och arbete och en återuppbyggnad av förstörd infrastruktur. Opinionsmätningarna talar för honom, många har tröttnat på den sittande presidenten. Men om han blir vald är det ett stort arbete som väntar, Rom byggdes ju inte på en dag, säger Regina Weah.

Tre av hennes syskon bor i Liberia. Själv har hon aldrig återvänt. Men både hon och George hoppas att det ska kunna träffas igen någon gång. Kanske om han som president får göra ett statsbesök i Sverige.

Regina Weah:

– Jag kallar mig svensk-liberian. Jag har alltid varit nyfiken av mig och velat prova på nya saker, jag äter till och med surströmming, men det afrikanska finns alltid kvar inom mig. Kläderna, dansen och maten. Älska din hudfärg, säger jag också till mina barn.Innan Regina Weah åker i väg till nattjobbet som undersköterska vid Vardaga äldreboende i Brynäs centrum berättar hon om en annan spännande händelse framför henne.

– I nästa månad ska jag fira att jag bott fyrtio år i Sverige. Jag har bjudit in mina gamla klasskamrater fast de är utspridda både i Sverige och utomlands. Då ska vi äta afrikansk mat, prata gamla minnen och skratta.

Regina WeahÅlder: 51Bor: SkutskärFamilj: Gift med Göran Jonsson, Jennifer, 26, Bradley, 21, Melissa, 17, Görans dotter Åsa, 27.Gör: Undersköterska på Vardaga vid Brynäs centrum.

George WeahÅlder: 51Bor: Monrovia, LiberiaGör: Politiker, kandiderar för presidentposten i Liberia. Valet genomförs 10 oktober.Fotbollskarriär: Liga- och cupmästare i Frankrike, Italien och England. Har spelat med Monaco, Paris Saint-Germain, Milan och Chelsea. Korades till Europas och världens bäste fotbollsspelare 1995. Tre gånger utsedd till Afrikas bäste fotbollsspelare.

Mer läsning

Annons