Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia riktar falska anklagelser mot Gävle kommun: "Själva företeelsen att man kommer överens och sen ändrar"

En infekterat fiberkrig pågår i Gävle. Enligt Telia försvårar Gävle kommun deras arbete att värva kunder, till förmån för kommunägda Gavlenet.

Annons

PREMIUM: Så fixar du fiber - här får du tips på vad du kan tänka på

När man gräver ner fiber är den största kostnaden asfalteringen. Det grävs ett schakt på gatan där fiberkabeln läggs ner. Därefter packas jorden tillbaka och återställs med asfaltering som sista steg.

– Enligt avtalet skulle vi återställa med en halvmeter asfalt. Då ändrade Gävle kommun sig plötsligt och sa att det skulle vara 1,5 meter. Det påverkar såklart hela vår möjlighet att erbjuda fiber till ett bra och attraktivt pris för kunderna, säger Inger Gunterberg, presschef på Telia.

Runt om i Gävle grävs det fiber. Målet är att 90 procent av alla hushåll ska ha 100 Mbit/s år 2020.

Informationen från Telia om att Gävle kommun ändrat måtten på asfalteringen har även nått kunder i ett område där Telia planerar att gräva fiber.

– Kommunen vet att lägger man till det kravet med ytterligare en meter så påverkar det hela kalkylen. Det är just själva företeelsen att man kommer överens om någonting som man sen ändrar, säger hon.

Men efter att Gefle Dagblad granskat kommunens regler om asfaltering visar det sig att Telias anklagelser om avtalsbrott inte kan stämma.

Gävle kommuns Karl Blad ansvarar för grävtillstånden på Samhällsbyggnad. När han får höra om det påstådda avtalet blir han förvånad.

– När man gräver på våra gator inom Gävle kommun så måste man söka ett grävtillstånd. Det är för att vi ska ha kontroll på vilka som gräver. När man söker det så finns det en grävanvisning som tillhör tillståndet, säger han.

LÄS MER: Gavlenet ljuger om sitt fibernät för sina kunder: "Det är lite komplext att förklara"

Anvisningarna ligger på Gävle kommuns hemsida och där står tydligt att det är 1,5 meter som gäller.

Enligt Karl Blad går det annars inte att få en hållbar asfaltering. Rätt maskiner får inte plats i schakten vilket gör att man inte når rätt packningsgrad.

– Har man inte lyckats packa ytan under så släpper det och då blir det en grop, säger han.

Att kommunen skulle ha brutit ett avtal är omöjligt enligt Karl Blad.

– Om de säger att de pratat med någon på kommunen så kan vi inte bemöta det. Många jobbar på kommunen. Men vi som jobbar med det här, de två som godkänner grävtillstånd, har aldrig sagt att 50 centimeter är okej. Har man fått ett grävtillstånd så är det slutgiltigt och där står vad som gäller, säger han.

2020 har Sveriges regering satt som mål att 90 procent av alla hushåll ska ha tillgång till snabbt internet, 100 Mbit/s. För att det ska uppnås måste det grävas ner mycket fiberkabel de närmsta åren.

Inger Gunterberg tycker att Gävle kommuns agerande försvårar för Telia att kunna erbjuda Gävlebor fiber.

När Gefle Dagblad skickar anvisningarna för grävtillstånd hänvisar hon till en tidigare version. Det är de uppgifter hon har fått av entreprenören som höll kontakten med Gävle kommun.

Så de har inte skickat ett mejl där det står att de fått anvisningar om 50 cm?

– Nej det är som sagt i samtal med dem, säger Inger Gunterberg.

Hon hävdar att anvisningarna i grävtillståndet ändrades strax före jul.

– De uppdaterar och ändrar sina dokument och förutsättningar med jämna mellanrum. Då före jul fick vi informationen om att det var 150 centimeter som gällde i stället för 50 centimeter, säger Inger Gunterberg som också berättar att man inte samarbetar med den aktuella entreprenören längre.

Schakten ska vara minst 150 centimeter breda.

Gefle Dagblad har tagit del av hur anvisningarna såg ut även innan jul. Där står ingenting om att asfaltering på 50 centimeter är tillåtet. Tvärt om att det måste vara bredare.

För att säkerställa att kommunägda Gavlenet behandlas lika vad gäller asfalteringen åkte Gefle Dagblad ut till flera platser där de grävt. Utan undantag var det minst 150 centimeter asfalt som frästs upp.

Karl Blad på kommunen har pratat med sina två kollegor som har ansvar för grävtillstånd och asfaltering.

– Det finns ingen som har sagt någonting om en halvmeter och det skulle vi aldrig göra eftersom vi inte gör avsteg från anvisningarna. De ställer sig frågande till varifrån de har fått den där halvmetern ifrån, säger han.

Enligt Karl Blad så händer det med jämna mellanrum att asfalteringen inte går till på rätt sätt för att entreprenörerna inte läser anvisningarna så noga. Då måste arbetet göras om eller så utdöms de att betala vite.

– Vi ställer hårda krav eftersom vi måste skydda den anläggning som vi har. Vi vill inte lägga pengarna på att laga dåliga återställningar av gator. Speciellt eftersom vi inte har så mycket pengar till att lägga asfalt som vi vill ha och behöver, säger han.

På Telia är man nu osäkra om det blir grävningar, trots att de bekräftat för kunderna att de får fiber.

– Vi måste få en återkoppling från kommunen om varför man har ändrat villkoren på det här sättet, säger presschefen Inger Gunterberg.

Men deras motivering kommer väl inte påverka om ni kan gräva?

– Vi vill ha en motivering för att veta var det brustit. Sen måste vi se om vi kan gå vidare här överhuvudtaget, säger hon.

Det finns risk att det inte blir något av grävningarna för att kostnaderna blivit för höga?

– Det är ett scenario. Det beror på hur den fortsatta dialogen går med kommunen. Apropå sund konkurrens så plockar man bort förutsättningar för det när man agerar på det här sättet och inte ger tydliga förutsättningar från början, säger Inger Gunterberg.

Inger Gunterberg är presschef på Telia.

Mer läsning

Annons