Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Treårig flicka från Gävle flyttades mellan sjukhus efter canceroperation – utsattes för "onödigt lidande"

En treårig flicka från Gävle fick sitt ena öga bortopererat på grund av cancer – och flyttades sedan mellan två sjukhus samma dag. Flickan tvingades därför vänta sju timmar på Astrid Lindgrens barnakut och utsattes för onödigt lidande, enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Annons

Det var i mitten på april 2017 som den treåriga flickan och hennes föräldrar åkte från Gävle för operationen på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Efter att flickan fått sitt vänstra öga bortopererat, på grund av cancer, fick hon svårt att kissa och när personalen inte lyckades lösa problemet flyttades hon till barnakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Nya Karolinska.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg var det "anmärkningsvärt" att S:t Eriks behövde flytta ett nyopererat barn till en annan akutmottagning på grund av svårigheter att kissa.

På akuten placerades den nyopererade flickan på en brits i ett rum där det inledningsvis varken fanns kudde eller täcke. Totalt blev familjen kvar på akuten i sju timmar, fram till klockan 02.30, och smärtlindringen blev tre timmar sen, enligt mamman.

Flickan lades sedan in på lung- och allergiavdelningen i stället för på canceravdelningen – på grund av platsbrist.

Efter föräldrarnas klagomål konstaterar IVO att flytten mellan sjukhusen orsakade onödigt lidande för patienten.

– Astrid Lindgren skulle vrida sig i graven om hon visste vad som pågick på sjukhuset, säger flickans mamma till Nyhetsbyrån Siren.

Ansvariga chefer på S:t Eriks ögonsjukhus och Astrid Lindgrens barnsjukhus beklagar händelsen, och medger att planeringen inte var bra, enligt IVO:s beslut.

LÄS OCKSÅ:

Sjuksköterska undvek tillsyn efter misstänkt stöld – riskerar bli av med sin legitimation

Hemtjänstkund låg död i tre dagar innan det upptäcktes – nu anmäls händelsen

Patient i Ockelbo fick sen vård för högt blodtryck – läkare kritiseras av IVO

Mer läsning

Annons