Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptågen kan bytas mot dubbeldäckare – UL utreder inköp av tio nya tåg

Antalet resenärer på Upptåget mellan Gävle och Uppsala har ökat så mycket att dagens tåg inte räcker till.
Upplands lokaltrafik ska nu utreda om tio nya, större tåg ska köpas in.

Annons

Jenny Lundgren tror att de nya tågen kan vara på plats om tre till fyra år.

Resandet med Upptåget mellan Gävle och Uppsala har mer än fördubblats sedan 2007. 2015 g jordes 3,1 miljoner resor. Det är redan idag trångt på vissa avgångar.

Enligt den förstudie som presenterades för kollektivtrafiken i Uppsala län behövs åtminstone tio nya dubbeldäckartåg köpas in, med 350 sittplatser i varje. Det blir nästan en fördubbling av antalet platser jämfört med dagens Reginatåg.

– Det är för trångt på spåren idag. Vi kan inte köra fler tåg och väljer vi längre tåg kan de inte stanna vid alla stationer, säger Bertil Kinunnen, S, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Upplands lokaltrafik kommer att hyra tågen av Transitio, och kostnaden kommer delvis att finansieras genom ökade biljettintäkter när fler kan resa.

– Det är kalkylerat m,ed en resandeökning i det underlag som finns.

I den fördjupade studien ska UL också titta på iom det går att knyta ihop Tåg I Bergslagen, X-Trafik och UL genom att använda samma slags fordon. Gävle blir i så fall en knutpunkt för tågtrafiken.

I det underlag som presenterades för politikerna förordas att de tio nya tågen ska köras på Ostkustbanan. Tre Reginatåg behålls för att trafikera Dalabanan mellan Uppsala och Sala, där antalet resande inte är lika stort.

Det var en enig nämnd som beslutade att ge UL uppdraget att gå vidare i processen. Studien ska vara klar 2017 och investeringsbeslutet måste tas av landstingsfullmäktige.

– Det är ingen snabb process, men jag hoppas att vi kan ha nya tåg 2019-2020, säger Jenny Lundgren, MP, 1 vice ordförande.

Någon exakt kostnad för nya tåg går inte att få fram.

– Det vet vi först när vi gör upphandlingen. Det beror på utrustning och prestanda, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

Mer läsning

Annons