Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbo köpstads byggplaner på väg att stoppas: "Mycket, mycket olyckligt"

Valbo köpstads planer att växa ytterligare på jordbruksmarken söder om E16 ser ut att stoppas. Kommunstyrelsen sa på tisdagen nej till förslaget.
S har kovänt i frågan sedan partiet hamnade i opposition.

Annons

Gefle Dagblad berättade i förra veckan om Valbo köpstads planer på att växa ytterligare på jordbruksmarken söder om E16. Flera nya affärer är intresserade av att flytta dit, enligt Coop Mitt som äger köpcentret. Men det skulle sannolikt innebära slutet för mjölkproduktionen vid Ängsbergs gård.

Läs mer: Ny strid om planerna för Valbo köpstad – kan innebära slutet för mjölkgården

Coop har begärt att kommunen ska återuppta arbetet med en detaljplan för utbyggnaden. Det arbetet har legat på is sedan 2013 då Ikea backade från planerna på att bygga ett nytt varuhus där.

Men på tisdagen röstade en majoritet av politikerna i Gävles kommunstyrelse nej till förslaget. Omröstningen slutade åtta-fem. C, S MP, V och SD var emot. M, L och KD fick därmed se sig överkörda i frågan. Men kommunfullmäktige har sista ordet.

Läs mer: Nej till utbyggnad av Valbo köpstad på jordbruksmark

När S satt vid makten i Gävle drev partiet att utbyggnadsplanerna skulle bli verklighet. Men vid årsskiftet tog alliansen över styret och nu har S alltså svängt.

Enligt partiets kommunalråd i opposition, Jörgen Edsvik, handlar det främst om oro för hur handeln i centrala Gävle kommer att drabbas.

– Just nu går det hyggligt för handeln i stan. Vi vill inte äventyra den utvecklingen, säger han.

Men så sa ni inte när ni styrde Gävle. Varför har ni ändrat er?

– När vi drog igång planarbetet för tio år sedan var det en skräddarsydd lösning för Ikea. Då fanns det en politisk oro att Ikea skulle lämna Valbo om de inte skulle få bygga ett nytt varuhus där. När Ikea sedan valde att satsa på ett nytt varuhus i Borlänge kom saken i ett nytt läge, säger han.

Han har hört att det är dagligvaruhandel som vill etablera sig på det nya handelsområdet. Dit räknas bland annat livsmedel och hygienartiklar.

– Dagligvaruhandel är inte det vi behöver i Valbo köpstad eftersom det driver en ökad konkurrens mot staden, säger Jörgen Edsvik.

Men hur ser du på de arbetstillfällen som går förlorade om köpstaden nekas att bygga ut?

– De har fortfarande 19 000 kvadratmeter byggbar mark kvar att utveckla på bästa sätt, säger Jörgen Edsvik.

– Det var jätteolyckligt att vi förlorade Ikea och det här känns ju liksom olyckligt gånger två, säger Inger Källgren Sawela, M.

Men Moderaternas kommunalråd Inger Källgren Sawela är mycket kritisk till att oppositionen, med stöd av hennes kommunalrådskollega i C, gick emot planerna. Enligt henne handlar det om 300 nya arbetstillfällen som går förlorade om utbyggnaden stoppas.

– Det är mycket, mycket olyckligt. Det var två stora etableringar som var på väg in som inte finns i Gävle i dag, säger hon.

Läs mer: DEBATT: Att lägga handel på jordbruksmark är inte bra markanvändning

Hon tycker att det är "en sanning med modifikation" att Valbo köpstad har 19 000 kvadratmeter mark kvar att bygga på.

– Det bygger på att man har handel i två våningar. Det har visat sig att det inte är något lyckat koncept. Mediamarkt har redan provat, men kunderna åkte inte upp till andra våningen. Man får inga etableringar genom att bygga på det sättet, säger hon och menar att det är därför som köpcenter runtom i hela Sverige är byggda i ett plan.

För Anders Stake, chef för Coop Mitt som äger marken och vill bygga ut Valbo köpstad, kom beslutet oväntat. Valbo har pekats ut som handelsplats i översiktsplanen säger han.

– Det här var väl ingen rolig nyhet för oss.

Blir det några ekonomiska konsekvenser för er?

– Det hade varit roligt att få bidra med fler arbetstillfällen. Ett visst avbräck blir det ju, men hur mycket kan jag inte svara på nu.

Han vill nu ha en dialog med S inför fullmäktige för att höra vad som fått dem att ändra sig.

David Wretblad, som på deltid hjälper sin pappa och farbror med lantbruket och korna på Ängsbergs gård, fick beskedet om kommunstyrelsens beslut via SMS av en politiker.

– Det är första gången på 14 år som kommunstyrelsen går på min linje, säger han.

Han beskriver sig som ”försiktigt optimistisk” efter beskedet, men vågar inte dra en lättnadens suck än.

– Det avgörs i kommunfullmäktige, så än är inte sista ordet sagt.

Frågan om handeln skulle växa in på familjens åkermark har stötts och blötts sedan 2002 berättar han. Svaret på den frågan är helt avgörande för familjeföretagets framtid. Ovissheten har gjort att han inte vågat satsa på att ta över jordbruket efter den äldre generationen.

Läs mer: DEBATT: Tack för att ni väljer vår politik!

Mer läsning

Annons