Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargreviren ökar i Gästrikland – nu finns två i Gävle

Nu finns vargrevir både i södra och norra delarna av Gävle kommun. Och bägge reviren hade föryngringar i fjol.
Totalt berörs Gästrikland av sex revir.

Annons

Länsstyrelsen är nu klar med årets rapport av antalet rovdjur i länet. Huvudsakliga perioden för inventeringar av stationära vargar sker mellan första oktober och sista mars.

Vid förra rovdjursinventeringen konstaterades att Gästrikland berördes av minst fyra vargrevir. Nu är antalet uppe i sex.

Läs även: Vargreviren fortsätter öka dramatiskt – här finns Gästriklands nya vargar

Sedan tidigare fanns reviret Glamsen som sträcker sig från Uppland långt in i Gävle kommun och består av ett föräldrapar som i fjol hade en föryngring.

Sedan förra inventeringen finns nu också reviret Ryssjön i östra Ockelbo och norra delarna av Gävle kommun. Reviret innefattar en hona och hane som även de hade en föryngring.

Korsåreviret sträcker sig från Dalarna in i Sandvikens och Hofors kommun. Också här är det fråga om en familjegrupp med föryngring 2016.

I reviret Tönsen, som sträcker sig från Hälsingland in i Ockelbo, finns däremot bara en ensam stationär varg. Enligt länsstyrelsen rör det sig om en tik av okänt ursprung.

Läs även: Varg på villatomt i Hedesunda

Det sjätte reviret i Gästrikland kallas Hålnan och breder ut sig från Dalarna in i Hofors och består av ett revirmarkerande par.

Hela länet berördes den gångna vintern av 15 revir, varav 8 delades av andra län. Antalet vargar i Gävleborg uppskattas till drygt 50 individer. Vilket innebär att antalet vargar i hela länet minskat något jämfört med förra årets inventering.

Länsstyrelsen skriver i rapporten att den enda kända dödligheten bland vargar i fjol var de sex vargar som fälldes vid licensjakten i Ockelbo kommun.

Länsstyrelsen påpekar att det likaså finns vargar som vandrar genom länet och bara stannar kortare perioder på en plats. Enligt länsstyrelsen bedömning har antalet förbipasserande vargar ökat de senaste åren.

Någon inventering av björn med hjälp av spillning har inte gjorts sedan 2012. Då uppskattades antalet björnar i länet till cirka 380 individer. Därefter har antalet minskat något, för att sedan öka igen under 2016.

Läs även: Caj hade jättebjörn på tomten

Mer läsning

Annons