Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrat resultat för Ovako – räknar med högre försäljning

Stålföretaget Ovako i Hofors har presenterat sitt bokslut över fjärde kvartalet och helåret 2016. Totalt sett har företaget ökat sina försäljningsvolymer och rörelseresultatet var bättre än föregående år.

Annons

För det fjärde kvartalet var försäljningsvolymen 13 procent högre än föregående år och intäkterna steg med åtta procent. Orderingången ökade med sju procent jämfört med föregående år och stålföretaget redovisar ett justerat rörelseresultat (ebitda) före omstruktureringskostnader om 5 miljoner euro, upp från -5 miljoner samma period 2015. Intäkterna uppgick till 177 miljoner euro, en ökning med 13 procent.

Rörelseresultatet uppgick till minus 5 miljoner euro, en minskning av den förlust om 15 miljoner som noterades för det fjärde kvartalet 2015.

Kassaflödet från löpande verksamhet förbättrades till 21 miljoner euro jämfört med elva miljoner euro från 2015, inklusive betalda omstruktureringskostnader på två miljoner euro.

Omstruktureringsprogrammet, som inleddes för drygt ett år sedan, genomförs snabbare än planerat och bidragit med sex miljoner euro i form av lägre kostnader under det fjärde kvartalet. Sedan programmet startade är antal anställda i koncernen nu 212 stycken färre.

Jämfört med föregående år ökade Ovakos orderingång med sex procent och försäljningsvolymen ökade med fyra procent jämfört med 2015. Intäkterna var sex procent lägre än föregående år.

Det justerade rörelseresultat (ebitda) före omstruktureringskostnader stärktes till 57 miljoner euro, upp från 48 miljoner euro.

Rörelseresultatet uppgick till 16 miljoner euro före omstruktureringskostnader på sju miljoner euro. Och kassaflödet från löpande verksamhet förbättrades från 25 miljoner euro från föregående år till 35 miljoner euro.

Omstruktureringsprogrammet har bidragit med 23 miljoner euro i form av lägre kostnader under året.

LÄS OCKSÅ: Inga uppsägningar på Ovako i Hofors – 27 får årslön i avgångsvederlag

Ovako i Hofors.

– Under 2016 visade Ovako tydliga verksamhets- och resultatförbättringar. Vi gjorde stora framsteg i omstruktureringsprogrammet och vi levererade ökade försäljningsvolymer och ett rörelseresultat som var klart bättre än föregående år, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovaka, i ett pressmeddelande.

– Sammantaget gav detta på de flesta punkter ett resultat för helåret som var klart bättre än förra året. Trots detta är våra finansiella resultat fortfarande inte tillfredsställande och mycket arbete återstår för oss på vägen mot att bli ett av världens mest framgångsrika stålföretag, fortsätter han.

För att få ett riktigt starkt 2017 poängterar Ovako vikten av att få stöd från en stabil industrikonjunktur i Norde och övriga Europa. Bedömningen inför årets första kvartal är att försäljningsvolymen kommer att vara något högre än för motsvarande period föregående år.

Mer läsning

Annons