Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors har bästa företagsklimatet i Gävleborg – övriga kommuner i Gästrikland tappar

Hofors klättrar 27 placeringar och har det bästa företagsklimatet i Gävleborg. Det visar Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Annons

På tisdagsmorgonen släppte Svenskt Näringslivs årets ranking av företagsklimatet i landet. Främsta ort i Gävleborg är Hofors, som hamnar på plats 116 efter att ha avancerat 27 placeringar.

– Hofors fortsätter sin positiva företagsklimatresa. Utmaningen för kommunen blir att fortsätta hålla i arbetet och samtidigt skruva upp tempot för att ta sig förbi 100-strecket av landets 290 kommuner, säger Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Tre av fyra kommuner i Gästrikland tappar i årets ranking, där Sandviken dalar mest från plats 226 till plats 274.

– Sandviken tog ett beslut i kommunfullmäktige förra hösten om ett näringspolitiskt program och har under våren sjösatt det tillsammans med de lokala företagen. Under hösten i år börjar de planerade aktiviteterna att genomföras med bland annat företagsbesök och frukostmöten. Det ska bli spännande att följa Sandviken på deras resa för ett bättre företagsklimat, säger Lotta Petterson.

Ockelbo tappar 31 placeringar och Gävle sju. Därmed ligger Gävle sist av de 20 största städerna i Sverige.

– Att Gävle, som länets residensstad, återigen backar är inte alls bra. Det har varit politiskt stökigt i Gävle och det vinner ingen på. Ett effektivt verktyg för att förbättra företagsklimatet är att i samverkan med det lokala näringslivet sätta upp konkreta och mätbara mål. Att veta vart man ska är motiverande och skapar tydlighet både inom den kommunala organisationen och utåt mot företag. Där företagen trivs skapas jobb, tillväxt och utveckling för vår gemensamma välfärd, säger Lotta Petterson.

Morgan Darmell (M), ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle:

– Det här är en av många undersökningar som görs om företagsklimatet men självklart så vill vi hellre klättra uppåt även i den här. Det som också är positivt är att vi ökar när det kommer till företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Gävle.

I Norduppland tappar Älvkarleby kommun hela 95 placeringar.

FAKTA/Så placerar sig respektive kommun i årets ranking av företagsklimatet

Hofors: 116 (143)

Älvkarleby: 246 (151)

Gävle: 259 (252)

Ockelbo: 263 (232)

Sandviken: 274 (226)

(förra årets placering inom parentes)

Mer läsning

Annons