Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsmannen Mattias – tredje generationens invandrare spelar för Estland

Han har redan spelat VM och hoppas komma med i nästa mästerskap i Prag i december. Mattias Proos är tredje generationen invandrare och blev närmast av en slump landslagsman i innebandy.

Annons

Mattias Proos har spelat sedan han var fjorton. Han började som målvakt men efter två säsonger blev han utespelare. Han representerar IBK Runsten i division I som är innebandyns tredje division under superligan och allsvenskan. Bomhuslaget leder serien och kommande play off avgör om det blir uppflyttning till allsvenskan där Gävles ledande lag GGIK hör hemma.

Hans farfar Raimond Proos var en av 30 000 estländare som flydde till Sverige under andra världskriget. Han kom först till Stockholm och sedan Gävle dit han tog sin familj 1966. Den estniska tillhörigheten har alltid varit närvarande.

Mattias Proos i den estniska landslagsdräkten i VM-mötet med Finland (3-10). Turneringen i Riga 2016 slutade med finskt VM-guld.

– Vi har flera gånger varit till Tallinn och hälsat på, sett var farfar föddes och i vilka hus han växte upp i, berättar Mattias Proos.

Hösten 2016 fick han en förfrågan på facebook om han ville representera Estland i innebandysammanhang. Det estniska innebandyförbundet hade snappat upp hans namn på nätet. Han kallades till en provträning i Finland och fick spela två träningsmatcher. Direkt ombads han ordna dubbelt medborgarskap för att kunna vara tillgänglig för kommande VM i Riga.

– Det blev snabba ryck för att ordna alla papper. Jag flög över dagen innan VM skulle börja och kvitterade ut mitt pass.

Estland spelade fem matcher och föll i kvartsfinalen mot Tjeckien med 8-2. Mattias Proos skadade sig i höften och missade sista matchen, men var ändå nöjd med sin VM-debut.

– Det var en häftig känsla att få representera ett land. Jag önskar bara att farfar hade levt och fått uppleva det på plats, han hade säkert varit stolt, säger han.

Förra helgen var Mattias Proos på besök i Tallinn och satt på läktaren när Estland spelade VM-kvalmatcher mot Finland och Polen. Landslaget har en ny tränare som vill testa lokala förmågor. Mattias Proos tror ändå att han har en hyfsad chans att komma med i VM-truppen till Prag i december. Han är en av en handfull svenska spelare med estniskt ursprung som är aktuella.

– Vi kommunicerar på planen på engelska. Estniskan är inte så bra som den borde vara, ler Mattias Proos.

Mer läsning

Annons