Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare i Ockelbo kritiseras – skrev ut olämplig medicin

Mannens värk i höger ben och fot förvärrades sedan han opererats för en hjärnblödning 2006. Därför ska mannen ha fått psykofarmika utskriven i februari 2017 – något som nu kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Annons

En man i 75-årsåldern från Ockelbo opererades i samband med en hjärnblödning i november 2006 och har sedan dess haft svidande värk i höger ben och fot. Värken förvärrades successivt vilket ledde till att mannen sökte till hälsocentralen i Ockelbo i februari 2017.

Flera gånger tidigare ska mannen ha sökt för problemen, utan att få någon förklaring eller diagnos till åkomman. Den här gången fick mannen psykofarmika utskriven – men enligt patienten var medicinen som han ordinerades avsedd för andra diagnoser.

Efter en anmälan kritiserar nu Inpektionen för vård och omsorg (IVO) den läkare som skrev ut medicinen, då IVO anser att indikationen nervsmärta saknades för insättandet av läkemedlet och därmed var behandlingen i det här fallet olämplig.

Enligt läkaren skulle medicinen som skrevs ut kunna ha en stark blockad på vissa receptorer i hjärnan. Hjärnblödningen hade enligt läkaren troligen resulterat i en inflammation i hjärnan med stresspåslag som läkemedlet enligt dess profil skulle kunna hämma och läkaren förklarar vidare att medicineringen mest var ett test som kunde avslutas efter ett par dagar.

Patienten ifrågasatte varför han fick medicinen utskriven, men läkaren ska då ha brutit samtalet utan att ge någon förklaring.

Mer läsning

Annons