Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen genomförde husrannsakan på för svaga grunder – nu får agerandet kritik

Förra våren genomförde polisen en husrannsakan hos en person som var misstänkt för innehav av narkotika i sin bostad. Nu kritiseras polisen för insatsen då de genomförde insatsen på för svaga grunder.

Annons

Det var under en utekväll i april förra året som polisen stoppade ett sällskap i centrala Gävle som var på väg från en krog till en annan.

Flera av personerna ska ha visat tecken på att vara narkotikapåverkade och vissa var kända av polisen sedan tidigare då de dömts för narkotikabrott.

Den i gruppen som var minst bestraffad sedan tidigare påträffades även med narkotikaklassade tabletter. Polisen bestämde sig då för att genomföra en husrannsakan i mannens bostad i Sandviken där kvällen hade börjat för sällskapet.

Enligt ett yttrande från polismyndigheten gjorde polisen bedömningen utifrån erfarenhet att det ofta är så att man i sådana grupper förvarar narkotikan hos den som är minst bestraffad.

Polisen hittade dock ingen narkotika i mannens bostad, endast verktyg som används när folk brukar narkotika.

Mannen har efter händelsen valt att anmäla polisens agerande till Justitieombudsmannen, JO, som nu också kritiserar polisen då de inte anses ha haft tillräckligt på fötterna för att söka igenom bostaden.

JO skriver att polisens slutsatser om att det troligen fanns narkotika i mannens bostad endast var baserade på hur det brukar vara i allmänhet och inte sett till hur de faktiska omständigheterna var den aktuella kvällen.

FLER NYHETER:

Äggplundrare från Sandviken döms för grovt jaktbrott

Världsartisten till Sandviken med Britney Spears

För Plus-kunder: Framtida polishuset ska finnas centralt i Gävle: "Vill försöka skynda på det här"

Insändare: Bygg Trygghetens hus i norra Teknikparken

För Plus-kunder: Krogpatrullen: Indian Palace – så mycket mer än sin lunchbuffé

För Plus-kunder: Brynäs sportchef om Felix Sandström-uppgifterna: "Spekulationer"

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons