Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsstatistik: Den som flyttar från Gävle till Sandviken kan spara massor

Fågelvägen skiljer det bara 16 mil, ändå är Stockholm och Sandviken motpooler på svensk bostadsmarknad.
En miljon kronor räcker bara till 14 kvadratmeter i Stockholm men till hela 116 kvadratmeter i Sandviken.
I Gävle räcker miljonen till 47 kvadratmeter.

Annons

I Sandviken är det riktig billigt att köpa en bostadsrätt. Det visar siffror som Mäklarstatistik tagit fram åt Svensk Fastighetsförmedling. Dyrast är det inte helt överraskande i Stockholm.

– Om man kan tänka sig att bo i en mindre stad och pendla till sitt arbete i storstaden finns det mycket pengar att spara, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Bostadsrätterna i Sandviken är biolligast i Sverige, enligt färsk statistik.

Om det är pendlingsavstånd mellan Sandviken och Stockholm eller inte beror kanske på vem som tillfrågas men klart är att skillnaden i pris på bostadsrätter är milsvid. I Sandviken räcker en miljon kronor till en fyra eller en femma på över 100 kvadratmeter. I huvudstaden får man bara en minimal etta för samma pengar.

Mellan Gävle och Sandviken är det definitivt pendlingsavstånd och för den som kan tänka sig att flytta två mil västerut från Gävle finns pengar att tjäna. I Gävle räcker miljonen till 47 kvadratmeter, att jämföra med 116 i Sandviken. Det ger ett kvadratmeterpris i Gävle på 21 000 kronor att jämföra med knappt 9 000 i Sandviken.

Många svenska kommuner saknar större bestånd av bostadsrätter och i den statistik Svensk Fastighetsförmedling presenterat ingår 100 kommuner. Statistiken baseras på prisstatistik från det senaste året och enbart kommuner med över 100 överlåtelser ingår.

– En förutsättning för att fler ska välja att bo utanför städerna är välfungerande kommunikationer och utvecklad infrastruktur. Det har stor betydelse vid val av bostadsort och kommer även vara avgörande för att bevara en levande landsbygd framöver, säger Tanja Ilic.

Topplista: Här får du flest antal kvadratmeter för en miljon kronor:

Sandviken 116, Nässjö 115, Kiruna 110, Lidköping 109, Vänersborg 106.

Topplista: Här får du minst antal kvadratmeter för en miljon kronor:

Stockholm 14, S undbyberg 17, Danderyd 17, Solna 17, Lidingö 19.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling.

Mer läsning

Annons