Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets lussekatt – en riktig Bob Dylan-pristagare: "Svårflörtad och helt oberörd av stjärnstatusen"

Han är en riktig "Bob Dylan-pristagare", årets lussekatt. Svårflörtad och helt oberörd av stjärnstatusen han fått som Arbetarbladet och Gefle Dagblads lussekatt.

Annons

På morgonkvísten trippar han fram till Monica Jacobssons veranda på Gamla Bruket i Sandviken för lite frukost. Hon berättar att man skulle kunna ställa klockan efter Pappakatten.

– Men det är osäkert om han visar sig nu. I morse berättade jag för honom att du skulle komma med grillad kyckling så vi får se, skrattar Monica Jacobsson, Pappakattens vän.

Det var en granne till Monica som lade märke till att en katt åt av fågelfröerna på gården och som då förstod att den var hemlös. Tillsammans började de tålamodigt och försiktigt bygga upp ett förtroende till katten. Nu, tre år senare, äter den till och med ur handen. "Pappakatten" har fått namnet eftersom han alldeles säkert är far till Monicas tre kattungar.

Sedan Monica jacobsson börjat lägga ut bilder och filmer på sociala medier har han nu blivit en kändis.

– Nu kan helt främmande människor komma fram till mig på stan och fråga hur det är med "Pappakatten", säger Monica.

Det var också där idén kom upp om att anmäla honom till Årets lussekatt-tävling. Monica berättar att engagemanget från människor och att folk uppmärksammat en hemlös katt gjorde att tanken startades.

– Det är ju jättemånga som röstat på "Pappakatten" och det är jag otroligt tacksamma för, det visar väl att en skönhetstävling inte alltid bara är en skönhetstävling utan det kan även vara en tävling om värderingar. Jag tror det är berättelsen som man har röstat på, säger Monica jacobsson.

Läs även: Årets Lussekatt 2015 Wall-E föredrar att sova – dygnet runt

Vinnarkatten fick leksaker och mat och ett presentkort.

– Ska fundera rejält på vad jag ska köpa för presentkortet, kanske en rejäl korg. Leksaken kommer att stå ute när vädret tillåter, säger Monica Jacobsson.

Läs även: Livet som lussekatt

Läs även: Pelle blev årets lussekatt 2014: "Han har gjort en otrolig resa"

Pappakatten blir Lussekatt. Monica Jacobsson

Pappakatten blir årets Lussekatt.
Pappakatten kommer och går som han vill.
2:a plats:Wille-walle (46 röster)  Foto: Annika Engvall, Valbo

3:e plats: Gustav, eller ”Gurra” (42 röster)  Foto: Robert Axelsson, Gävle

Mer läsning