Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Årets kulturkommun Sandviken tar upp kampen mot Gävle

Kristian Ekenberg om att Sandviken fått utmärkelsen Årets kulturkommun och vad det säger om relationen mellan Gävle och det mindre syskonet i väster.

Annons

Storasyskonet Gävle får passa sig. Småsyskonet Sandviken visar framfötterna som kulturkommun och utsågs i veckan till årets kulturkommun av fackförbundet Vision.

Det är första gången som en kommun belönas en andra gång (Sandviken fick priset även 1991), och det är egentligen otroligt att det är lilla Sandviken, av alla Sveriges kommuner, som är så bra att den måste få priset igen.

I motiveringen lyfter Vision fram satsningen på Kulturcentrum Sandviken, Litteraturhuset Trampolin, ett välfungerande folkbibliotek och lässatsningen ”En svensk läsklassiker”.

Läs mer: Sandviken är årets kulturkommun

Gräver man djupare, ner i detaljnivå i det utbud som erbjuds, så kan det tilläggas att det är fantastiskt att en kommun som Sandviken kan härbärgera allt från Kulturscen Sandviken – ett forum för lite mer smala uttryck som poesi och konstmusik – till festivalerna Vindöga och Sandvikens kammarmusikfestival.

En utmärkelse som denna ger tillfälle att jämföra syskonen Gävle och Sandviken med varandra.

Gävle har mer att erbjuda, med symfoniorkester och en stor gästspelsteater, och det är som sig bör. Gävle är den större kommunen och residensstad i Gävleborg, med regionala institutioner som Länsmuseet och Folkteatern inom kommunens gränser.

Men det som är intressant är att jämföra hur mycket de två syskonen får ut av sina kultursatsningar. Inte i faktiskt utbud, utan i känslan av vad som kommunen har att erbjuda.

Sandviken är bättre på att kommunicera vad kulturlivet har att erbjuda. En nyckelfaktor i detta är skapandet av Kulturcentrum Sandviken. En satsning som inte tillhörde de stora skrytbyggenas fåra, där kommuner har försökt överträffa varandra med nya, dyra kulturhus för att attrahera den kreativa klassen.

Småsyskon kan aldrig bli äldre än storasyskon, men när de blir större kan de bli riktigt kaxiga.

Kulturcentrum Sandviken är i stället en ompaketering av till största delen redan befintlig verksamhet, som under ett gemensamt paraply fick ett tydligare avtryck. Det mesta är samlat i samma hus och kommuniceras gemensamt utåt, bland annat i en programkatalog som tidigt på säsongen ger kulturintresserade en chans att boka in vad som väntar de närmaste månaderna.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

I Gävle är kommunikationen mer spretig, och kulturintresserade får surfa runt på allehanda hemsidor för att skapa sig en bild av utbudet. Ironiskt nog hittas kulturevenemang i Sandviken i Gävle kommuns digitala kalendarium, medan verksamheter som drivs i kommunal regi i Gävle inte alltid hittas där.

Nu är det inte lika lätt att samla kulturlivet geografiskt i Gävle som i Sandviken. Priset till Sandviken som årets kulturkommun borde dock ge Gävle en signal om att ett bredare kulturhus är rätt väg att gå när ett nytt bibliotek byggs, om detta nu någon gång kommer att ske.

Gävle Symfoniorkester och Gävle teater har sina platser, men en institution som Konstcentrum skulle tjäna mycket på att ingå i en större kontext jämfört med att ligga som en isolerad ö.

Småsyskon kan aldrig bli äldre än storasyskon, men när de blir större kan de bli riktigt kaxiga.

Mer läsning

Annons