Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missförstånd inledde 20 dagar lång rättegång mot tidigare Sandvikchef

Under måndagen inleddes rättegången mot den före detta Sandvikchefen Ola Rollén – misstänkt för insiderhandel i Norge. Och det började med ett missförstånd.

Annons

Den norske domaren Per Feisje undrade i rätten om Ola Rollén, Hexagons insidermisstänkta vd och tidigare chef för Sandvik Steel, föregångaren till affärsområdet Sandvik Materials Technology, erkänner sig skyldig till brotten enligt åtalet.

"Erkjenner du staffeskyld etter tiltalen?" resulterade dock i ett missförstånd och Rollén svarade oväntat "ja", då han tidigare har nekat.

På svenska betyder det ”erkänner du att du är skyldig i förhållande till åtalet”, men Rollén uppfattade det som ”känner du till att du är åtalad?”

Men han ändrade sig snabbt.

”Jag ber om ursäkt för min norska. Ni får ha tålamod”, sa han under inledningen av den långa rättegången med start på måndagsförmiddagen, enligt SvD Näringsliv.

Enligt åklagaren Marianne Steensen Bender handlar målet om att Ola Rollén hade insiderinformation samtidigt som hans företag Iskossala 6 och 7 oktober 2015 köpte aktier i Next Biometrics Group.

Rolléns försvarsadvokat Christian Hjort hävdar att Rollén ska frikännas, eftersom han enligt försvaret inte hade tillgång till den information åklagaren hävdade att han hade. Om rätten ändå skulle komma fram till att han hade den informationen, hävdar försvaret att den inte är att anse som insiderinformation.

Det är en 20 dagar lång rättegång som kommer att hållas.

LÄS OCKSÅ: Förre Sandvikchefen Ola Rollén häktad för insiderbrott – nekar till anklagelserna

Ola Rollén.

Mer läsning

Annons