Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken är årets kulturkommun 2018

Årets kulturkommun 2018 är... Sandviken!

Annons

Kommunen får priset dels för sitt levande kulturcentrum med bland annat konsthall och litteraturhuset Trampolin. Dels för sitt bibliotek med mångfacetterad verksamhet som håller öppet varje dag året om.

Detta skriver fackförbundet Vision i ett pressmeddelande. De delar årligen ut pris till den kommun som bland annat bäst stödjer den kulturella mångfalden och som använder kulturen som ett verktyg för hälsa och välfärd.

14 kommuner var nominerade. Sandviken vann och fick på torsdagen ta emot priset på Växjö teater, eftersom de vann i fjol.

I år det 29:e året i rad som priset delas ut, men det är första gången priset går till en kommun som vunnit förut. Sandviken blev nämligen årets kulturkommun även 1991.

Juryns motivering lyder:

”Ett öppet demokratiskt samhälle där kulturen har en bärande roll är utmärkande för årets kulturkommun. Kulturlivet är präglat av ett nytänkande och medborgarna bjuds in till många kulturella mötesplatser som främjar människors livskvalitet, gemenskap, hälsa och ger hopp inför framtiden. Kommunen har genom att satsa på olika kulturinstitutioner skapat plattformar för ett brett och skiftande utbud av kultur för alla åldrar. Litteraturhuset Trampolin spelar till exempel en viktig roll för barns och ungas läs- och språkutveckling. Ett välorganiserat bibliotek med flera filialer erbjuder varierad service varje dag under hela året. 

Medborgarna ställs också inför en utmaning att genomföra en svensk klassiker och målet är att under året läsa fyra klassiska verk -  en genial  läsfrämjande idé som borde spridas till fler kommuner. Möjligheter att utveckla sin kreativitet genom eget skapande erbjuder Konsthallens verkstad. Kulturskolan har ett brett utbud av aktiviteter för barn- och unga och är också i viss mån öppen även för vuxna att ta del av undervisning. Den så kallade Sandviksmodellen är ett exempel på kommunens vision att regelbundet stimulera till möten mellan politiker och föreningar för att på ett kreativt sätt hitta nya utvecklingsområden. Det är med stolthet och respekt som fackförbundet Vision utser Sandviken till 2018 års kulturkommun.” 

LÄS MER: Sandviken nominerad till årets kulturkommun – vinnare presenteras i december

Bild: arkiv

Mer läsning

Annons