Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptåget får åtta nya dubbeldäckare – ska trafikera sträckan mellan Gävle och Uppsala

Nu har det formella avtalet skrivits. Åtta nya dubbeldäckartåg kommer att levereras av den schweiziska tågtillverkaren Stadler för leverans 2019-2020 till Upptåget.

Annons
Det här är en skiss på hur tågen ser ut i grundutförande och i neutral målning. Vissa deltaljer kan komma att skilja sig åt på de färdiga Upptågen, som också målas i Upptågens färger. Illustration: Stadler

Vi har tidigare skrivit om att Region Uppsala tagit de formella stegen i riktning mot åtta nya Upptåg. Nu är beställningen lagd.

Avtalet omfattar till att börja med åtta dubbeldäckartåg av typen Stadler Dosto. Alltså fyravagnars tågsätt med fördubblad passagerarkapacitet jämfört med de tvåvagnars Reginatåg som används idag. Varje nytt tåg har 357 sittplatser, medan dagens Upptåg har 170.

De nya tågen är särskilt anpassade för vinterklimat, vilket gör dem väl lämpade för de krävande förutsättningar för tågtrafik som gäller i Norden. De kommer att ägas av AB Transitio och hyras ut till UL.

När dubbeldäckartågen börjar levereras till UL kommer de att sättas in främst på sträckan Gävle–Uppsala, vilket innebär att Reginatåg kan frigöras därifrån och sättas in på sträckan Sala–Uppsala.

Mer läsning

Annons