Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgarna dricker allt mer

GÄVLE
Gävleborgarna fortsätter att dricka allt mer alkohol under sommaren.
I år ökade systembolagets försäljning av öl och cider med över tio procent under juli månad jämfört med förra året.

Annons
Enligt Fredrik Lövgren, butikschef på Systembolaget på Södra Kungsgatan i Gävle finns det flera orsaker till den ökade försäljningen. Framför allt har vi mer pengar att röra oss med, och alkoholen har blivit billigare sedan skatten sänktes. Reklamen tror han också har en viss inverkan. Men framför allt har vi blivit fler som dricker.
-Jag brukar jämföra med chips. Det var en nyhet på 70-talet. Våra föräldrar började aldrig äta chips, men vi som är uppvuxna med chips fortsätter att äta dem fastän vi blir gamla. På samma sätt tror jag det är med vin. Man slutar inte att dricka för att man blir gammal, säger Fredrik Lövgren.
Även Bag in box-vinerna tror han är en del av förklaringen.
-Så hög som den försäljningen är nu vet jag inte om den varit någon gång. Runt 58-60 procent av all vår vinförsäljning är Bag in box, säger han.
Maria Fahlholm, butikschef på Nygatan känner igen siffrorna, även om just hennes butik inte ökat sin försäljning lika mycket som övriga Sverige.
Men det är tydligt att öl, vin och cider ökar stort under sommarmånaderna. Och Maria Fahlholm tror att alkoläsken är på väg tillbaka även i Gävle.
-När de kom för några år sedan var de jättestora, men försvann. Nu har de kommit tillbaka igen, säger hon.
I hela Sverige ökade försäljningen av alkoläsk med 132 procent jämfört med juli förra året.
MAGNUS LUNDQUIST