Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgarna tror på fler fattigpensionärer i framtiden

Gävleborgarna är näst mest pessimistiska i landet vad gäller antalet fattigpenisonärer i framtiden.

Enligt EU:s sätt att räkna är man fattig om man endast når upp till 60 procent av ett lands genomsnittliga disponibla inkomst. I Sverige motsvarar det strax under 11 000 kronor i månaden. Det innebär att det finns ungefär 225 000 pensionärer i Sverige som är fattiga, en dryg tiondel av hela landets pensionärer. Och fler kommer det bli, om man ska tro Gävleborgarna.

Hela 85 procent i Gävleborg tror att det kommer bli fler fattigpensionärer, endast två procent tror att det blir färre. Enligt Johan Nystedt, VD på Nordea liv & pension, är det också ett rimligt antagande.

– Det är alarmerande att så många känner oro inför det svenska pensionssystemets förmåga att försörja befolkningen i framtiden. Det är dessutom en befogad oro, säger Johan Nystedt.

Det är också fler grupper som i högre utsträckning riskerar att bli fattigpensionärer. Tidigare har det främst varit kvinnor som stannat hemma och tagit hand om sina barn som ansetts ligga i farozonen för en låg pension. En framtida utmaning för pensionssystemet är att utrikes födda har ett lägre deltagande på arbetsmarknaden än infödda.

– Vi måste nu alla hjälpas åt med att få alla människor att förstå behovet av att ta tag i sin pension, säger Johan Nystedt.

Hampus Furubacke 026-15 96 01 hampus.furubacke@mittmedia.se