Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgs bussar helt fossilfria

2015 bytte Gävles stadsbussar drivmedel från raps till syntetisk diesel. Då var kollektivtrafiken i länet 97 procent fossilfritt. Och som ett resultat av den nya biogasanläggningen i Forsbacka kan X-trafiks bussar i länet från och med nu köra på 100 procent fossilfritt bränsle.

Annons

I Gävle finns 15 gasbussar. Tidigare har man inte kunnat producera tillräckliga mängder biogas för att gasbussarna ska kunna köra på 100 procent fossilfritt bränsle. Men med den nya biogasanläggningen i Forsbacka är det alltså nu möjligt för X-trafiks samtliga bussar i länet att köra på helt fossilfria bränslen.

Läs även: Klart för ny biogasanläggning i Forsbacka

– Det här är sista pusselbiten för att vi ska vara hundra procent fossilfria i kollektivtrafiken, så det är jättekul, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik i ett pressmeddelande.

Biogasanläggningen Forsbacka Biogas är sedan i våras i drift på Forsbacka deponiområde. Under våren provkördes anläggningen, men under sommaren tas den i full drift.

FLER NYHETER:

De hittade hem i lugnet och plats för skaparlusten: "Man är en sån där googlesnickare, vi får se när allt rasar"

För Plus-kunder: Misstänkt ubåt på botten i Gävle Hamn – anmält till Försvarsmakten: "Stort föremål som låg i farleden, som sedan var borta"

Insändare: Därför flydde jag till Sverige

För Plus-kunder: Hundra nya bostäder på Gävletravets parkering

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se