Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgs gökungar

När socialdemokrater, liksom vänsterpartister, ska satsa oss ur krisen handlar det undantagslöst om mer bidrag och höjda skatter. Den socialistiska tron på ett bidragsfinansierat samhälle verkar inte ha någon ände. Allt kan lösas och välfärden räddas om vi bara satsar ett antal miljarder i bidrag till kommuner och landsting. Och det finansierar man lätt med en skattehöjning där också den fattige får vara med och betala...

Det är ju rent stolligt.

Finansminister Anders Borg, M, får i dessa dagar återkommande kritik för eftersom han vägrar att släppa i väg en oansvarig mängd miljarder till kommuner och landsting. Kritikerna borde i stället stanna upp och tänka efter. Varför behöver nu våra kommuner och landsting alla dessa bidrag? De har ju fått sammanlagt 17 miljarder extra fördelat på tre år ur Borgs plånbok. Trots det sitter kommunal- och landstingsråden där och gapar som gökungar efter mer.

Vi kan inte klara välfärden, i första hand skolan och omsorgen, om vi inte få mer pengar gapar de i kör. Som exempel pekar man på att mer än tusen lärare har varslats eller sagts upp på kommunala skolor. Och än en gång måste man fråga sig hur många av varslen och uppsägningarna är ett resultat av krisen och hur många skulle ha fått gå ändå därför att elevkullarna minskar?

Nu är det också dags att erinra sig att svenska kommuner är självstyrande. De har rätt att beskatta oss, vilket de ivrigt för, samt ta ut avgifter i olika sammanhang för att finansiera sina verksamheter. Till det kommer de ordinarie statsbidragen.

Detta innebär då sammantaget att det är våra kommunpolitiker som har det yttersta ansvaret för att värna välfärden. Då kan man inte, som Luleå, ropa på extra pengar från staten för att klara välfärden samtidigt som man investerar 30 miljoner kronor om året i en ny arena. Eller som i Hagfors där man stänger en hel skola samtidigt som kommunen köper en skidbacke för två miljoner – samma backe för övrigt som man sålde ett par år tidigare för 50 000 kronor...

Det handlar alltså i kristider om att prioritera i de kommunala verksamheterna. Vad måste i oundgängligen göra nu och vad kan vi skjuta på framtiden i väntan på bättre tider? Socialdemokraterna Raimo Pärssinen, riksdagsledamot och Per Svedberg som häromdagen gjorde ett utspel där man skulle satsa Gävleborg ur krisen – bland annat med mer bidrag till kommuner och landsting, borde kanske stanna upp och tänka en stund.

Har kommunerna verkligen gjort alla besparingar som går att göra för att värna välfärden. Har de använt de pengar de trots allt har på rätt sätt? För inte så länge sedan hade Gävle kommun 100 miljoner kronor som kunde satsas på ett kulturhuvudstadsår. Har miljonerna nu kommit till bättre nytta i kampen för att i kristider värna välfärden?

Har landstinget vidtagit alla nödvändiga strukturella sparåtgärder för att få ekonomin i balans.

Blir svaret på frågorna nej finns det ingen anledning för finansministern att rycka ut med ytterligare stödmiljarder i statsbidrag.

Socialdemokraterna Per Svedberg och Raimo Pärssinen. FOTO: