Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgs vindkraft viktig för klimatet

Politikerna i Gävleborg bör därför underlätta för utbyggnaden av vindkraft i länets kommuner, skriver Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi

Hälften av elproduktionen i EU är fortfarande fossil och bygger på kol, olja och gas. Förbränningen släpper därför årligen ut en miljard ton koldioxid. Dessa utsläpp måste kraftigt minska om vi ska klara de negativa förändringarna av vårt klimat.

En omställning mot förnybar elproduktion pågår. Förra året var 44 procent av den nya elproduktion som installerades i EU vindkraft och 30 procent var solkraft. Gamla kraftverk som bygger på kol, olja och gas har börjat fasas ut. Men omställningen går för långsamt.

Vindkraften i Gävleborg är en viktig del i denna energiomställning. Den leder till minskade klimatutsläpp och bidrar dessutom till att pressa elpriset för svenska konsumenter.

Svensk Vindenergi har sammanställt Vindkraftslistan, en ranking av Sveriges 21 län utifrån hur mycket vindkraft som installerats i länet. Med länets 128 vindkraftverk som producerar en total effekt om 323 megawatt (MW) hamnar Gävleborg på sjunde plats på Vindkraftslistan. Om elen som producerades av vindkraften i Gävleborg under 2014 ersatte kolbaserad elproduktion minskade utsläppen av koldioxid med 800 000 ton. Det motsvarar de årliga utsläppen från 300 000 personbilar, vilket är många fler än antalet registrerade personbilar i länet.

Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för att producera förnybar el. Samtidigt har vi lyckats bygga ut den förnybara elen till lägre kostnader för konsumenterna än i några andra länder i Europa. Sveriges export av förnybar el begränsas av kraftledningarna och kraftkablarna till utlandet, som behöver byggas ut vidare.

Enligt EU-kommissionen kan europeiska företag och konsumenter årligen spara upp mot 380 miljarder kronor genom en bättre sammankopplad elmarknad och ytterligare upp mot 280 miljarder kronor om året om den förnybara elproduktionen byggs ut där den är mest effektiv. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv bör Sveriges goda vindresurser tas tillvara.

Politikerna i Gävleborg bör därför underlätta för utbyggnaden av vindkraft i länets kommuner. Det kommer både gynna klimatet och vara lönsamt för elkonsumenterna i Gävleborg.

Charlotte Unger

Vd Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel