Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgspolisen högt rankad

Gävleborgspolisen är bäst i landet på att föra sina anmälningar vidare till åklagare. Antalet utredningar som leder till fällande domar har nästan fyrdubblats.
Men det offentliga våldet i stan ökar fortfarande.
Det visar en färsk redovisning från Rikspolisstyrelsen.

Gävleborgspolisen har en hög procent uppklarade brott och rankas högt på den nationella listan. Andelen redovisade ärenden till åklagare i förhållande till inkomna ärenden, det vill säga brott som Gävleborgspolisen avslutar och skickar vidare till åklagare för åtal, nedläggning eller åtalsunderlåtelse, är hela 35 procent. Det är klart bäst i hela landet. Övriga polismyndigheter ligger mellan sju och 24 procent.

– Roligt att få en sådan stämpel på sig ibland. Det är glädjande, och visar att vi har fin och duktig personal, säger närpolischef Glenn Hillman.

Även antalet personuppklarade brott, det vill säga brott där polisens arbete leder till fällande domar, går framåt. De har ökat med 383 procent, alltså nästan fyrdubblats, jämfört med januari-april 2008.

Närpolischef Glenn Hillman tycker att Gävlepolisen gör ett bra jobb med de resurser som finns att tillgå. Han ser väldigt positivt på den nya rapporten.

– Det visar att vi är effektiva och fungerar bra. Och att vi har väldigt fina samverkanspartners, säger han.

Gävlepolisen jobbar mycket brottsförebyggande, med till exempel företag som installerar larm eller grannar som går ihop i någon av de 70-80 föreningar för grannsamverkan som finns i Gävle. Man jobbar även aktivt mot narkomaner, och syftet är hela tiden att skapa en helhet som ska göra det svårare att begå brott. Utvecklingen går hela tiden framåt i takt med att bilarnas stöldlås och radioapparater blir bättre. Nu senast har även Gavlegårdarna infört låsbrickor för att komma undan förråds- och källarinbrott.

– Det mörka molnet på himlen är det offentliga våldet, bland annat misshandel både inomhus och utomhus, som vi har problem med. Det är inte alls bra att det fortfarande ökar i Gävle, säger Glenn Hillman.