Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborna släckte - det märktes

Många Gävlebor släckte sina lampor under Earth Hour i lördags.
Tillsammans minskade de stadens totala elförbrukning med 200 kilowatt under den timme som manifestationen pågick.

Gävle Energi mätte elförbrukningen i Gävle under den världsomfattande manifestationen mot klimatförändringarna. Efteråt kunde elbolaget konstatera att de hushåll som lytt Världsnaturfondens uppmaning och släckt sina lampor tillsammans bidrog med en minskad energiförbrukning om 200 kilowatt.

Beräkningen bygger på hur mycket energi Gävle Energis kunder brukar göra av med under samma timme. Enligt Gävle Energi motsvarar 200 kilowatt ungefär 5000 40-wattslampor.

– Jag är förvånad över att det gick så bra, säger Bodil Dürebrandt, hållbarhetsutvecklare på Gävle kommun som också var med och arrangerade Earth Hour i Gävle.

Arrangemanget har fått en del kritik och har beskyllts för att vara ett jippo. Men Bodil Dürebrandt tror att Earth Hour kommer att genomföras även nästa år och då hoppas hon att ännu fler kommer att delta.

– Folk som engagerar sig behöver bli påminda om att man de inte är ensamma och vi som slöt upp på torget såg att det fanns fler som tycker samma sak, säger hon.