Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborna synade stadens gamla sida

Nyfikenheten på vad som döljer sig bakom planken i Gamla Gefle var stor.
Över hundra kom till tisdagskvällens stadsvandring.

Guiderna Fredrika Nordahl Westin och Barbro Sollbe, som har bott och bor i stadsdelen, inledde vandringen vid Islandskällan. Här hämtade Gävlebor sitt vatten och fick sig en pratstund mellan 1640 och 1883, då källan fungerade som dricksvattensreservoar och samlingspunkt.

Gruppen vandrade vidare på Lilla Brunnsgatan och in på de överraskande stora gårdarna på nummer fyra och åtta. Alla fick utan problem plats att lyssna till husens och kvarterens historia. I stadsdelen bodde många med jobb som hade anknytning till sjöfarten och som arbetade på tobaksfabriken som låg där biblioteket i dag ligger.

På Västra Islandsgatan 12:s grönskande gård berättade ägaren Helena Nordqvist själv att hennes man köpt gården, då kontor, av Brynäs bygg för tio år sedan och restaurerat de tre husen. I dag är här fem hyreslägenheter.

Publiken hade innan fått veta att den varit i glasmästarägo under många år innan den blev rektorsbostad under 1800-talet och fick namnet Rektorsgården. Sedan vandrade gruppen vidare och kom in på Smedjegatan, där det genom åren legat många affärer, och en reklambyrå där Lars-Åke Wilhelmsson, numera även känd som Babsan, hade sitt första jobb.

Också vid nästa hus fanns ägaren, Siv Näsman, på plats för att berätta om sitt hem. Det ihopbyggda huset för två familjer på Smedjegatan 12/Glasmästargränd 11 var ända fram till 1960-talet mjölkaffär berättade hon och visade en gammal bild på mjölkmagasinet. Stadsvandringarnafortsätter på tisdagskvällarna under hela sommaren med olika teman, bland annat Boulognerskogen, teatern, Eskön med buss och cirkushistoria.