Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleduon Northern Harmony & Gas ep bådar gott för framtiden

Northern Harmony & Gas
"Crossroads EP"
(Comedia)
Betyg: 3 av 5

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

I slutet av januari var det så dags för Gävleduon Northern Harmony & Gas att släppa debut-ep:n "Crossroads". De fyra välproducerade spåren går i rockens tecken och var för sig övertygar de redan vid första genomlyssningen.

Inledningslåten "When You're Alone" släpptes först som singel och har i skrivande stund skördat närmare 30 000 spelningar på Spotify. Det är dock inte denna låt som är epn:s starkaste. I titelspåret "Crossroads" tar duon ett kliv från det typiskt trallvänliga. Här bygger smygande rytmer och tung dynamik i stället mot en stark och minnesvärd helhet som är långt mer intressant än det vi hört i singelsläppet. Därefter kommer epn:s absoluta höjdpunkt. I "Wounded" lyckas duon inte bara med konststycket att skapa en mäktig rockballad som inte går i tretakt. Det klockrena arrangemanget, den starka texten och Mikael Anderssons grymma sånginsats samverkar dessutom för att ge lyssnaren positiva rysningar.

Läs mer: En rad Gävlesläpp på gång

Här har vi ett spår som mycket väl skulle kunna bli en klassiker. Sedan borde punkten ha kommit, eller möjligen ett utropstecken. Epn:s sista spår, "Life's Been Good", är förvisso helt okej, men lever inte på långa vägar upp till den ribba som satts av de två föregående låtarna. Resultatet blir att det potentiella utropstecknet förvandlas till en utdragen mening där en slagkraftig musikalisk poäng går förlorad.

Tagna var för sig är alla fyra spåren snygga, men som helhet är ep:n spretig och når inte riktigt upp till sin fulla potential. Om nästa släpp spinner vidare på det intressanta spår som påbörjats genom "Crossroads" och "Wounded" har det dock alla chanser att bli riktigt episkt.

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!