Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleföretag får böta 200 000

Företaget Förskottslön har beviljat snabblån utan att kolla upp låntagarnas betalningsförmåga.
Nu får bolaget en varning och böter.

Det är Konsumentverket som har anmärkt på det Gävleregistrerade företaget. Bolaget bildades för fem år sedan, har en anställd och omsätter 2,5 miljoner kronor per år.

Enligt bolaget bygger affärsidén på att, precis som namnet antyder, "hjälpa privatpersoner som behöver ett förskott på lönen".

Konsumentverket menar att snabblåneföretaget har beviljat lån utan att bedöma låntagarnas förmåga att betala tillbaks pengarna. Den så kallade sanktionsavgiften på 200 000 kronor är en form av böter, dessutom får företaget en varning.

Konsumentverkets granskning har också lett till att snabblåneföretaget Grandvik har stoppats. Det slapp Förskottslön eftersom företaget snabbt förbättrade sin kreditprövning.

I ett mejl till Gefle Dagblad skriver en representant för bolaget att sanktionsavgiften är hög i förhållande till företagets storlek. Men vd:n har tagit till sig av kritiken och bolaget kommer att fortsätta med sin verksamhet.