Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleföretag på väg att erövra världen

Gävleföretaget Svenska Aerogel har tagit hem priset som Årets Cleantech-företag. Nu planerar företaget att starta storproduktion av sitt supermaterial som kan användas på en rad olika områden.

– Det är som ett mirakelmedel. Vi är otroligt positiva, säger Anders Lundström, VD för Svenska Aerogel.

GD har skrivit om materialet tidigare. För tre år sedan berättade vi om professor Christer Sjöström på högskolan i Gävle, en av tre Gävleforskare bakom ett nytt sätt att tillverka aerogel, ett superlätt material som bland annat används som isolering i astronauternas rymddräkter.

Bolaget har patent på en tillverkningsmetod, framtagen i Gävle, som är betydligt billigare än andra. Därmed ligger vägen öppen för nya tillämpningar och en kommersiell lansering. Företaget driver nu tolv olika tillämpningsprojekt i samarbete med andra företag.

– Det är inte vilka som helst, oftast stora internationella företag, säger Christer Sjöström.

Sedan GD besökte högskolan för tre år sedan har tillverkningsmetoderna förfinats och användningsområdena blivit fler. I dag har företaget fyra anställda och planerar nu att bygga upp en produktionsanläggning, antingen i Gävle eller i Söderhamn, en investering på cirka tio miljoner kronor, med en tillverkningskapacitet på 800 ton om året.

– Vi kommer att köra en provproduktion i Gävle i november, säger Christer Sjöström.

För tre år sedan producerade forskningsanläggningen areogel som kulor, eller små pellets. Nu ligger tonvikten i stället på att producera det som pulver. Utgångsråvaran är kisel.

Aerogelen kan användas som den är, eller uppblandad med andra material. NASA har använt det för att fånga upp kometpartiklar i rymden och ett av de första användningsområdena som dök upp var att använda det som filtermaterial, för gas- eller vattenrening. Sedan dess har aerogelens isoleringsförmåga seglat upp som en stark kandidat av flera troliga tillämpningar. Några centimeter areogel skulle kunna ersätta lika många decimeter glasull.

– Det är en jätteeffekt. Personligen tycker jag att det är ett av mest intressanta områdena. Det bästa sättet att minska klimatpåverkan är att spara energi. Att isolera hus bättre är en avgörande faktor. säger Anders Lundström.

Christer Sjöström är fortfarande engagerad som professor på högskolan i Gävle. Nästa år lämnar han det jobbet och kan ägna sig åt Svenska Aerogel på heltid. Han har varit övertygad om materialets möjligheter länge och han är inte mindre övertygad i dag. Utmärkelsen som Årets Cleantech-företag visar att andra gör samma bedömning. Och då handlar det inte bara om att tekniken är på plats, utan lika mycket om att det går att bygga upp en kommersiell verksamhet kring tekniken.

– Vi är på rätt väg, och andra håller med om det, säger Christer Sjöström.