Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gavlegårdarna om utförsäljningen: "En politisk fråga"

Visst finns det alternativ till att sälja lägenheter, menar Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna.
– Men det skulle få konsekvenser, säger han.

Annons

Som GD berättat har Gavlegårdarnas planerade försäljning av 737 lägenheter i Bomhus och Sätra väckt upprörda känslor bland boende. Även Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet är kritiska.

– Det är klart att det finns andra alternativ än att sälja, men då får det konsekvenser. Det är en politisk fråga, säger Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna.

Ett alternativ menar han är att bygga färre nya lägenheter. Men efterfrågan på hyresrätter i centrala Gävle är skriande och Gavlegårdarna har just nu bara en handfull lediga.

Ett annat alternativ menar han är att låna mer pengar än planerat. I dag finansieras runt 74 procent av de lägenheter som Gavlegårdarna bygger med lån och resten med egna pengar.

Bostadsbolaget har närmare en miljard kronor i eget kapital. Men för att bygga tusen nya lägenheter på sex-sju år behövs upp emot två och en halv miljard kronor, enligt Lars Lennmalm.

– Vi ska inte tära för mycket på vårt egna kapital, säger han och framhåller att bolagets soliditet, alltså betalningsförmåga på lång sikt, redan är sämre än hos jämförbara bolag.

Kommunen har en målsättning att skuldsättningen inte ska överstiga 100 000 kronor per invånare. Men tre år i rad har skulderna varit högre än så.

Konsekvensen vid ökad belåning menar Lars Lennmalm blir att andra kommunala satsningar får stå tillbaka.

– Då kanske det inte går att göra planerade investeringar i hamnen eller skolor, säger han.

LÄS ÄVEN:

Gavlegårdarna vill sälja över 700 lägenheter

Stor oro för hyreshöjning