Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gavlegårdarna slutar spara ip-adresser

Både Gavlegårdarna och Gavlenet slutar spara kundernas trafikuppgifter i sina bredbandsnät. Därmed blir det också omöjligt att spåra fildelare i näten.
– Kunderna känner sig otrygga, säger Christer Englund, ansvarig för Gavlenet.

Den 1 april infördes en ny lag som tvingar bredbandsoperatörer att lämna ut trafikuppgifter till bolag som vill skydda upphovsrättsskyddat material på Internet. Tanken var att göra det lättare att spåra dem som ägnar sig åt olaglig nedladdning.
Men flera operatörer har valt att inte spara trafikuppgifter. Gavlegårdarna och Gavlenet, med tillsammans över 10 000 kunder, ansluter sig till den skaran.
Tidigare har man lagrat uppgifter en kort period, bland annat för att kunna spåra felkällor i nätet.
– Nu lagrar vi inga uppgifter alls, säger Christer Englund.
Bolagen har anlitat en jurist för att inte hamna på tvärs med lagstiftningen, och enligt Christer Englund följer man nu den lag som säger att uppgifter inte ska sparas i onödan. Några nackdelar för den egna verksamheten ser han inte.
Flera andra operatörer i regionen och några storas nationella operatörer har också beslutat att inte spara trafikuppgifter.