Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna vill sälja över 700 lägenheter

/
  • Gavlegårdarna vill sälja över 700 lägenheter i Sätra och Bomhus nästa år.

Gavlegårdarna vill sälja 737 lägenheter i Sätra och Bomhus nästa år. Anledning: att frigöra kapital för nyproduktion. Vilka hus det handlar om är redan bestämt.

Annons

Affären gäller totalt 737 lägenheter - 398 i Sätra och 339 i Bomhus. Gavlegårdarna vill sälja hela beståndet till en enda fastighetsägare med starkt eget kapital. För att öka takten i bostadsbyggandet.

– Hyresgästerna behöver inte på något sätt vara oroliga för att de inte ska få bo kvar. Som hyresgäst har man ett mycket starkt besittningsskydd, säger Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

Gävle växer och pengar måste frigöras för att kunna bygga nytt. I projektplanen räknar Gavlegårdarna med att bygga 950 lägenheter under den kommande femårsperioden 2015-2019. Det är nästan dubbelt upp mot ägardirektivet från kommunen som i dag säger 500.

– Men vi kan inte garantera att allt blir byggt eftersom vi behöver köpa mark och detaljplaner måste gå igenom, säger Cathrine Holgersson.

Var startar ni?

– Direkt efter jul börjar vi riva för nya lägenheter på Almvägen och i november hoppas vi att den nya detaljplanen för Sätra blir klar. Så är det bland annat hela Cloettatomten där vi förhoppningsvis börjar bygga 2018.

På Sätra handlar det om tre åttavånings punkthus med tillsammans 96 lägenheter.

Är fler försäljningar på gång?

– Nej, det har vi inga närmare planer på. Nu har vi valt attraktiva lägen och vill ha en ägare med långsiktiga ambitioner som också vill jobba med stadsdelsförnyelse.

Varför just de här husen?

– Eftersom Gavlegårdarna äger mycket fastigheter i Sätra och i Bomhus och även efter en försäljning är stora och viktiga där.

Innan det blir affär av måste fullmäktige först ge sitt godkännande.Försäljningen tar mäklaren Nai Svefa hand om.

Finns det några intressenter redan?

– Försäljningen påbörjas först efter fullmäktige tagit ett beslut men många väntar på den här typen av fastighetsbestånd.

Ser ni några problem i ett läge där det fortfarande är oklart hur den politiska ledningen ska se ut?

– Vår styrelse har tagit beslutet och det var inte svårt att ta. När det gäller det politiska beslutet kan jag inte spekulera.

Vad säger ni om hyresgäster i några av husen vill bilda bostadsrättsförening?

– Det krävs i så fall att många säger ja men vi ser ingen ambition där till något annat än hyresrätter och vi säljer fastigheterna som hyresrätter.

Hur mycket kapital Gavlegårdarna räknar med att få loss vid affären vill inte Cathrine Holgersson inte svara på.

– Gävle växer som stad vilket är väldigt positivt och fler bostäder behövs, säger Cathrine Holgersson.

Annons