Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlekille visar sina talanger i OS

GÄVLENils-Erik Bomark från Polhemsgymnasiet ska tävla för Sverige i matematik-OS i Glasgow i sommar.Han kvalificerade sig genom att bli sexa och därmed bäste svensk i det nordiska mästerskapet i matematik.Dessutom blev han tillsammans med Magnus Rossander och Lars Andersson fyra i lag-SM i matematik tidigare i år.

Annons
Nils-Erik Bomark går i trean på naturprogrammet, men studerar så att säga matematik på övertid. Han blev klar med den ordinarie studiekursen redan förra året.
- Han sysslar med allt, och med ännu mer. Han är på en nivå långt över gymnasienivå. Han är på universitetsnivå i tankesättet redan i dag, säger hans lärare Katalin Földesi.

På allvar och på skoj
Nils-Erik satsar hårt på matematiken. För de andra två i laget, Magnus och Lars, var tävlandet mer på skoj.
- Jag har väl inget större intresse för matematik. Tyckte mest att det var kul att prova, säger Lars lite lugnt.
Gemensamt för alla tre är att de ger ett väldigt lugnt och säkert intryck.
Men den som nått allra längst, och vet om det, är Nils-Erik.
Sjätteplatsen i det nordiska mästerskapet tidigare i år gav en plats i Sveriges OS-trupp. Den innehåller sex personer, varav tre kommer från matematikgymnasiet i Danderyd. De har från början helt andra förutsättningar än Nils-Erik, som ändå hävdar sig otroligt väl.
-Jag ser inga gränser i hans begåvning, säger Katalin Földesi.
-Magnus och Lars är så att säga normala elever, men Nils-Erik står i en klass för sig, säger Fredrik Jissbacke, som är matte- och fysik- lärare åt de andra två.
Han menar att hemligheten bakom matematikbegåvning är att tänka rätt.
- Man märker det på enkelheten i tankegången, man märker att eleven tänker i rätt riktning. Tittar vi på Nils-Erik så har jag inte sett något liknande på de tolv åren jag har jobbat här, säger han.

Ödmjuk kille
Själv är Nils-Erik ödmjuk. Det verkar som att matematik är en lek för honom.
-Ofta ser man var lösningen finns någonstans, sen gäller det bara att få till det exakta svaret, säger han som om det vore självklarheter.
Trots att matematikfakulteterna i både Lund och Uppsala rycker i honom har Nils-Erik valt att söka sig någon helt annanstans till hösten.
-Jag har sökt civilingenjörutbildningen i rymdteknik i Luleå, säger han glatt, och hans lärare ser ut som om de vill slita sitt hår.
-Beräkna satellitbanor. Universums strukturer och liknande. Jag har alltid varit intresserad av rymden, säger Nils-Erik.
Men först gäller OS. Den 22 juli bär det av till Glasgow för att försvara de blågula färgerna i kamp med 83 länder.
Och även om han kanske inte vinner är själva uttagningen en seger i sig.
-Att nå dit är ju inte lättare än att få vara med de olympiska spelen i idrott, säger Fredrik Jissbacke.

MAGNUS LUNDQUIST