Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleläkare överklagar bedrägeridom

GÄVLEHösten 2000 dömdes en läkare i Gävle till två års fängelse och nästan 900 000 kronor i skadestånd för urkundsförfalskning och grovt bedrägeri.Nu har han överklagat domen. I går inleddes den tre dagar långa huvudförhandlingen vid hovrätten för nedre Norrland.

Från 1993 till 1998 lurade den i dag 57-årige mannen försäkringskassan och landstinget på sammanlagt 1,3 miljoner kronor, bland annat genom att förfalska remisser till sig själv i andra läkares namn.

Avtal med landstinget
Som privatpraktiserande läkare hade han ett samarbetsavtal med landstinget för att behandla patienter med ledbesvär. Därmed godkändes han som vårdgivare och fanns i försäkringskassans register.
När han anställdes som företagsläkare berättade han inte detta för försäkringskassan, vilket han var skyldig att göra. Om han hade talat om de ändrade arbetsförhållandena skulle han ha mist rätten att fakturera landsting och försäkringskassa för de patienter som han tog emot.

Fick dubbel ersättning
I stället fortsatte han att skicka räkningarar till försäkringskassa och landsting för de patienter som han behandlat i egenskap av företagsläkare med månadslön på 45 000 kronor. Det innebar att han fick dubbel ersättning - både från arbetsgivaren och försäkringskassa/- landsting.
57-åringens dåvarande försvarsadvokat, Göran Lundvik, var inte förvånad över tingsrättens dom.
Nu har den bedrägeridömde läkaren en ny försvarare, Hans Strandberg, som GD förgäves har sökt för en kommentar.
MARIAM NARAGHI
026-159639
mariam.naraghi