Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleläkare tog jeep till patienterna

GÄVLEHan fick prova på att jobba i en miljö långt från den välordnade svenska sjukvården. Med ett enkelt medicinförråd i bagaget begav han sig varje morgon ut i en jeep för att ha mottagning i byarna.

Annons
- Det kunde stå 200 patienter och vänta på oss när vi kom fram. Många hade malaria eller svåra infektioner.
Per Wessén, överläkare vid medicinkliniken, Länssjukhuset i Gävle-Sandviken, kom för en tid sedan hem från Nandi Hills i sydvästra Kenya. Där har han under sex veckor jobbat ideellt som ambulerande läkare i en jeepläkarstafett.
Det blev en omtumlande upplevelse.
- När man kommer hem inser man vilket överflöd vi lever i och vilken fantastisk sjukvård vi egentligen har här i Sverige, säger han.

Arbetade utan lön
Per Wessén hade länge känt en lockelse att arbeta i Afrika när han i vintras kom i kontakt med Nandi Hills Jeep Line.
Stafetten drivs av Rotarys läkarbank, en humanitär frivilligorganisation som varje år sänder cirka 160 läkare till u-länder. Läkarna arbetar utan lön och får endast ersättning för resa och uppehälle.
- Jag har varit i Afrika flera gånger och är enormt fascinerad av kontinenten. När den här möjligheten dök upp tvekade jag inte, säger Per Wessén.
Uppdraget bestod i att åka ut till olika byar på landsbygden och ta emot patienter. Med sig i jeepen hade han en sjuksköterska, eventuellt annan vårdpersonal och 30 sorters läkemedel.

Summarisk undersökning
Mottagningarna hölls i enkla skjul. Några möjligheter att ta labprover eller göra noggrannare utredningar fanns inte. Undersökningarna blev ofta relativt summariska.
- Sköterskan talade med patienten och beskrev sedan symtomen för mig via några enkla stickord. Utifrån det ställde jag diagnos och skrev ut läkemedel, säger Per Wessén.
Hög feber, muskelvärk, huvudvärk och frysningar betydde till exempel oftast att patienten hade malaria, en vanlig sjukdom i området.
För Per Wessén, som är njurspecialist och van att göra omfattande medicinska utredningar, var det här givetvis ovant.
- Men jag tycker ändå att vi gjorde förvånanvärt stor nytta. De flesta patienter som vi tog emot hade trots allt inte kommit till en doktor och fått behandling utan vår insats.
Med svenska mått mätt är sjukvården på Kenyas landsbygd mycket underutvecklad. I det område Per Wessén verkade fInns en läkare på 200 000 invånare. Läkemedel och utrustning saknas i stor utsträckning.
- Om man ska bli opererad gör man bäst i att själv ta med suturmaterial och läkemedel till sjukhuset, säger Per Wessén.
Korruptionen är utbredd. Läkemedelsförsändelser "kommer bort". Läkare och apotekare säljer medicinen vidare istället för att förmedla den till patienterna.
- Det är så utstuderat, så förfärligt, säger Per Wessén.
Hiv är ett stort problem. Det bottnar delvis i livsstilen, menar Per Wessén. Många lever ett promiskuöst liv. Männen har ofta flera fruar. Flickor tvingas till tidig sexdebut, ibland till och med i nioårsåldern.
De som smittas med hiv reagerar med att försöka sprida sjukdomen vidare. Man vill "ta andra med sig i graven".

Värme och gästfrihet
Detta är företeelser som för en svensk ter sig beklämmande. Annat väcker beundran.
- Jag mötte mycket värme och gästfrihet hos befolkningen. Det var fint att se hur man umgicks i familjen, hur barnen hela tiden var med på ett naturligt sätt, säger Per Wessén.
För en läkare som är van vid tempot i den svenska sjukvården var vistelsen i Nandi Hills en välgörande kontrast.
- Tänk att få jobba utan stress, utan sökare som piper, utan telefoner som ringer, utan krav på att skriva journaler!

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se