Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleläraren avslöjar Julia Caesar

/

Gävleläraren och frilansjournalisten Annika Hamrud avslöjar nu namnet bakom pseudonymen Julia Caesar, som skriver texter som hetsar mot invandrare, politiker och journalister. Bakom namnet döljer sig tidigare DN-journallisten Barbro Jöberger.

Annons

Annika Hamrud undervisar i journalistik vid högskolan i Gävle och har de senaste dagarna utsatts för en långrad hot och hat efter att ha granskat kvinnan bakom namnet Julia Caesar, som skriver krönikor på en högerextrem sajt. Till Arbetarbladet säger Annika Hamrud att hon följt Julia Caesar sedan boken "Världsmästarna" släpptes 2010.

För ett år sedan försökte hon komma i kontakt med kvinnan genom att åka hem till henne.

– Jag hade inget nummer men lyckades lämna ett meddelande om att jag ville få kontakt med henne. Men fick aldrig något svar – därför åkte jag hem till henne. Men det var ingen hemma – så någon granne måste ha berättat att jag var där och sökte henne, säger Annika Hamrud till Arbetarbladet.

Även DN-journalisten Niklas Orrenius har sökt kontakt. I söndags publicerade Julia Caesar en krönika där hon säger att hon känner sig hotad och trakasserad av de båda journalisterna, en krönika som renderat mycket hot och hat.

I en artikel i Expressen skriver Annika Hamrud att Barbro Jöberger är Julia Caesar. Barbro Jöberger har arbetat som journalist på Dagens Nyheter, men slutade för mer än 20 år sedan och skriver nu krönikor som publiceras på den danska sajten Snaphanen samt Avpixlat och Exponerat.

GD har försökt att nå Annika Hamrud för en kommentar. På sin Twitter skriver hon att hon är rörd över alla positiva reaktioner efter avslöjandet och att hatarna har "drunknat i alla kärlek som finns i mitt flöde nu".

Hamrud svarar även på kritik som riktas mot henne om att hon medvetet skulle ha planerat in en långresa (hon är för tillfället på väg till USA) samtidigt som ett avslöjande publicerades. Hamrud svarar att det tvärtom var Julia Ceasar som var den som först valde att skriva om henne i sin söndagskrönika.

Annons